Србија и Балкан

Ноћ која је осам породица завила у црно: Годишњица од масовног убиства у Малом Орашју и Дубони

Две жртве Уроша Блажића биле су малолетне
Ноћ која је осам породица завила у црно: Годишњица од масовног убиства у Малом Орашју и Дубони© M.M./ATAImages

Нешто мање од 40 сати након незапамћене трагедије у центру Београда у школи "Владислав Рибникар", 60 километара даље, у селима код Младеновца и Смедерева, 4. маја пре годину дана, догодило се још једно масовно убиство у којем је страдало деветоро и рањено 12 углавном младих људи.

Две жртве Уроша Блажића биле су малолетне. Најмлађа је имала 14, а најстарија 25 година. Неки од рањених још се нису у потпуности опоравили, а један од њих задобио је трајне последице – квадриплегију и остао потпуно непокретан.

Годишњи помен жртвама масовног убиства које се догодило у ноћи између 4. и 5. маја у селима Мало Орашје код Младеновца и Дубона код Смедерева одржан је у суботу, 27. априла.

Те ноћи 2023. само дан после масовног убиства у београдској школи у којој је дечак убица К.К. усмртио деветоро вршњака и чувара, Блажић је пуцајући из аутоматске пушке прво у Дубони убио брата и сестру Милана (22) и Кристину (25) Панић и њиховог друга Далибора Тодоровића (25).

Потом је у Малом Орашју усмртио Немању Стевановића (20), Лазара Миловановића (19), Марка Митровића (18), Александра Миловановића (17) и Николу Милића (14).

Блажићеве жртве су те ноћи, 4. маја биле у групи од двадесетак младих окупљених поред логорске ватре. Пуцао је на све.

Милан, Кристина и Далибор су у Дубони добили на зиду школе, мурал. У непосредној близини клупе на којој су седели када су убијени постављена је и мермерна спомен-плоча.

Далибор је добио и мурал на зиду Техничке школе у Младеновцу, коју је и похађао и који је само неколико дана након тога био оскрнављен.

У Малом Орашју шесторица убијених младића уз мурал на згради Дома културе добила су и споменик, подигнут уз спомен обележје посвећено петнаесторици страдалих бораца у Другом светском рату.

Захваљујући тим обележјима, сви они су сада заједно, на једном месту, у селу где су рођени, расли, дружили се и где су у истом тренутку убијени.

Дубона и Мало Орашје удаљена су осам километара или десетак минута вожње.

Две недеље након трагедије председник Србије Александар Вучић посетио је оба села и разговарао са породицама жртава.

Више јавно тужилаштво у Смедереву подигло је оптужницу против Уроша Блажића због масовног убиства.

Окривљени Блажић у време извршења кривичног дела није имао навршену 21 годину, због чега му, према Кривичном законику, није могуће изрећи доживоту казну затвора, већ максималну у трајању од 20 година, што је предлог тужилаштва.

Оптужницом су обухваћени и његов отац, ујак и брат од ујака из Крагујевца где је ухапшен. Тужилаштво предлаже максималну казну од 20 година и за његовог оца.

За оптужене рођаке оптуженог, тужилаштво је предложило казне затвора од по шест година.

Урош Блажић је на саслушању признао злочин, потврдио да није познавао људе у које је пуцао и додао да их је убио "јер су ружно говорили о његовој породици и њему", али и да би "заплашио људе из тих села".

Педесет дана после рањавања, живот је изгубио и Петар Митровић (25) један од шесторице рањених младића у Малом Орашју. Тада су тешко рањени Милош Јовановић (23), Јован Ранковић (21) и Немања Илић (20) а лакше Алекса Ђорђевић (21) и Никола Митровић (19).

У Дубони су тешко повређени Невена Вујић (19) и Иван Ивковић (16) из Дубоне и Андријана Митровић (17) и Анђела Стевановић (17) из Малог Орашја, које су се те вечери затекле у Дубони.

Међу повређенима су била и четири радника. Јовица Стевановић (52) данас је квадриплегичар везан за кревет и инвалидска колица.

Тешке повреде претрпели су и Миломир Мијаиловић (56) и његов брат од стрица Предраг (54). На том месту лакше је повређен Милан Пешић (32) из Велике Крсне.

У оптужници у коју је Танјуг имао увид, тужилаштво указује да је Блажић приликом извршења убистава поступао безобзирно, бездушно и сурово, неиспољавајући било какву емоцију.

Пре убиства је написао "Идем да правим масакр", што је спровео у дело непуних сат времена касније.

Регулаторно тело за електронске медије позвало је пружаоце медијских услуга да и на годишњицу масовног убиства у селима Дубона и Мало Орашје затамне екране, односно обуставе програм у трајању од једног минута са текстом "3. и 4. мај 2023. Памтимо".

Екрани су били затамљени данас 3. маја у 8.41 у време масакра у Рибникару а исто ће се догодити и сутра у 22.32 када је Урош Блажић (20) почео свој крвави пир.

image