Србија и Балкан

Албанија и даље негира учешће у трговини органима

Председница Скупштине Албаније Љиндита Никола упутила је писмо Савету Европе захтевајући "исправљање трагичне грешке" због тврдњи о трговини органима
Албанија и даље негира учешће у трговини органимаwww.globallookpress.com © © Gent Onuzi

Председница Скупштине Албаније Љиндита Никола упутила је писмо председницима држава чланица Савета Европе од којих је затражила подршку за, како је навела, "исправљање трагичне грешке према Албанији и Косову" због тврдњи о учешћу у трговини људским органима, преноси Косово онлајн.

Никола је, како је наведено, подсетила Савет Европе да је албански парламент усвојио Резолуцију о неоснованости тврдњи о трговини људским органима на тзв. Косову и у Албанији и тим поводом је затражила подршку делегација у Парламентарној скупштини СЕ.

Реч је, како наводи, о праву Албаније и тзв. Косова, да "поврати достојанство" које је нарушено због, како наводи,"неистинитих тврдњи о трговини људским органима" и суђења вођама ОВК који се сумњиче за организацију и спровођење ових монструозних злочина. 

Никола каже да су албански посланици су позвали Паламентарну скупштину СЕ да сачини накнадни извештај о Резолуцији 1782 (2011) заснованој на извештају Дика Мартија.

Такође, премијер Албаније Еди Рама одржао је у октобру говор у Парламентарној скупштини СЕ у којем је истакао неоснованост поменутих оптужби истичући да оне "нажалост и даље подстичу непријатељство и ксенофобију према Албанцима".

Када ће Албанци да се суоче са прошлошћу 

Политичари са Запада пропустили су прилику да Раму позову да се "суочи са прошлошћу" и да се извини суседима, пре свега Србији, због жртава  које су отете, а чији је живот окончан на најмонструознији начин у жутој кући.

Албанци годинама покушавају да дискредитују резолуцију и извештај Дика Мартија које је Савет Европе усвојио 2011. године, а у којима су изнети докази о трговини органима људи отетих на КиМ. На основу тог извештаја покренута је истрага против Хашима Тачија и осталих лидера ОВК којима се суди пред Специјализованим већима Косова у Хагу.  

Ови покушаји су кулминирали пре неколико месеци када је Дик Марти изнео тврдње да му прете смрћу "српске обавештајне службе" како би за то, како је навео, "окривиле Албанце са Косова" због чега живи под полицијском заштитом од 2020. године.

Швајцарски лист "Миз о поен" навео је да Марти ужива највиши степен заштите и да му је савезна полиција предложила да промени идентитет и адресу што је он одбио.

Након тога је Безбедносно информативна агенција (БИА) упутила је писмо Федералној обавештајној служби Швајцарске (ФИС) у којем најоштрије осуђудила и демантовала "малициозне тврдње о укључености српских безбедносних служби у планирање било чијег убиства."

 

image