Србија и Балкан

Северна Македонија и Албанија се надају: У ЕУ за осам година

Одржана друга заједничка седница влада, а Еди Рама и Димитар Ковачевски поручили да су билатерални односи на високом нивоу
Северна Македонија и Албанија се надају: У ЕУ за осам годинаwww.globallookpress.com © Tomislav Georgiev

Албански и македонски министри потписали су меморандум о унапређењу односа на другој заједничкој седници влада Северне Македоније и Албаније у Скопљу.

Владе две државе изразиле су наду да ће 2030.године истовремено постати пуноправне чланице ЕУ, иако су у јулу обе државе заједно почеле преговоре о приступању ЕУ.

Северна Македонија поднела захтев за чланство још 2004, а Албанија пет година касније.

Премијер Албаније Еди Рама и премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски имали су главну реч на отварању Друге заједничке седнице. Затим је уследио дијалог министара из кабинета обе владе.

Македонски и албански министри потписали су меморандуме о унапређењу енергетске и инфраструктурне повезаности.

На седници је поручено да су односи две државе на високом нивоу. Северна Македонија и Албанија настављају сарадњу у оквиру "Отвореног Балкана" и Берлинског процеса.

"Заједно можемо више. Билатерални односи са Албанијом никада нису били бољи него данас. Ми смо пример како комшије треба да сарађују. Успешно превазилазимо кризе у оквиру Отвореног Балкана и Берлинског процеса. Заједно смо у НАТО и закорачили смо и на пут европских интеграција. Подршка Едија и целе владе у Бриселу је непроцењива. Европска унија је коначно схватила да је њен стратешки интерес да Западни Балкан буде део европске породице", рекао је премијер Северне Македоније Ковачевски.

Албански премијер Еди Рама је на почетку заједничке седнице истакао да се владе две земље срећу у времену када "рат Владимира Путина у Украјини отвара ране, јури људе из њихових родних места и домова, а све је то права провокација да се Запад баци на колена".

"Рат у наше две земље није дошао са бомбама или физичким уништењем, већ са стратосферским ценама на светском тржишту и великом инфлацијом. У том контексту, све је јасније да нема другог начина да се суочимо са изазовима времена осим сарадње и заједничког прилагођавања новонасталој ситуацији", закључио је албански премијер. 

Ово је друга заједничка седница Влада две државе, а прва седница је одржана пре пет година. Половина министара Северне Македоније, односно десет министара у влади Ковачевског, су албанске националности,укључујући потпредседника и шефа дипломатије Бујара Османија.

Половина Албанаца у влади Северне Македоније

У новој влади Северне Македоније је шест Албанаца из Демократске уније за интеграцију,најјаче партије етничких Албанаца у Северној Македонији. Троје министара је из Алтернативе и један министар из СДСМ. 

У претходној влади Зорана Заева било је осам министара Албанаца. Такође, председник Скупштине у већ два мандата је албански политичар Таљат Џафери.

image