Србија и Балкан

Србија у БРИКС-у: Има ли ЕУ алтернативу?

Деценијама слушамо да је Србија на "европском путу", који нам измиче ма колико да му се приближимо. Има ли тај пут алтернативу и може ли Србија да крене том стазом?
Србија у БРИКС-у: Има ли ЕУ алтернативу?© RT Balkan / stock.adobe.com

БРИКС не захтева ништа од Србије, али може да понуди више него што Србија тражи, док ЕУ тражи све од нас, али више нисам сигуран шта нам нуди, изјавио је потпредседник Владе Србије Александар Вулин.

Да исто мисли и већина грађана Србије показало је истраживање које је за РТ Балкан спровела Нова српска политичка мисао крајем прошле године.

Према тим подацима, 38,3 одсто испитаника би изричито подржало улазак У БРИКС, а још 33,1 одсто грађана начелно подржавају улазак. Укупно се, дакле, 71,4 одсто грађана, односно три четвртине испитаника, залаже се за сарадњу с БРИКС-ом.

Популарност БРИКС-а је резултат три фактора, односно три врсте извора, од којих су прва два кључна, каже главни координатор истраживања и уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић.

Први фактор је широка подршка Русији и Кини, други је то што се БРИКС доживљава као политичка и економска алтернатива Европској унији и НАТО-у.

"Трећи фактор је то што је БРИКС у делу старије популације схваћен као врста Покрета несврстаних", указује Вукадиновић.

Остаје дилема да ли би озбиљнији заокрет ка БРИКС-у био могућ, односно како би у садашњим условима геополитичке кризе западни фактор реаговао, упркос ритуалним изјавама гостију са Запада да Србија сама бира свој пут, каже наш саговорник.

"Све време присуствујемо различитим облицима блажег или бруталнијег завртања руку у прозападном спољно-политиком смеру. То траје већ четврт века упркос променама власти", упозорава Вукадиновић.

Ипак, то не значи да не би требало ићи у правцу БРИКС-а, те додаје да би српске власти требало да размисле о тој организацији озбиљније, а не само на нивоу неког повременог хира за потребе кампање.

"Не би пало небо ако би се ишло у правцу БРИКС-а. Домаћа политичка елита, и у власти и у опозицији, то питање доживљава као неку врсту јереси, јер је тзв. европски пут постао нека врста мантре и 'шпанске чизме'. Веома је мазохистички инсистирати на уласку у организације које дословно у сваком тренутку и тачки заступају ставове који су у супротности са вашим националним интересима – од Косова и Метохије, Републике Српске, као и литијума", каже Вукадиновић.

Да неће одустати од своје иницијативе да се Скупштина Србије озбиљно позабави питањем уласка у БРИКС, за РТ Балкан потврђује посланик Покрета социјалиста Ђорђе Комленски.

"Чекамо као запете пушке почетак редовног јесењег заседања, па ћемо поново да инсистирамо да наша иницијатива о чланству у БРИКС-у уђе у дневни ред", каже Комленски.

У разговору са колегама посланицима није чуо да је ико изричито против чланства у БРИКС-у, али имају скепсе, као и према свему што је непознато.

"Нама и јесте циљ да сви буду упознати са могућностима које БРИКС отвара Србији", каже Комленски, напомињући да та организација окупља 40 одсто светске привреде и капитала, што Србија никако не би требало да пропусти као алтернативу за себе.

Улазак у БРИКС не угрожава европске интеграције, у које Покрет социјалиста не верује, додаје наш саговорник и напомиње да ће отварање правца ка БРИКС-у засигурно умањити политичке притиске на Србију.

"Кад декларативно кажете да сте само за један пут, пружате могућност злонамернима да то ваше опредељење злоупотребе. БРИКС је компаративно сасвим адекватна предност у односу на ЕУ, јер су то земље које инсистирају да њихове чланице буду државе које су суверене, независне и самосталне, а и одлуке се доносе консензусом и не можете да будете приморани ни на шта", појашњава Комленски.

Покрет "Ми – Снага народа" би апсолутно подржао иницијативу да Србија прихвати позив на било какав форум БРИКС-а, да се кандидује за посматрачки, а онда и за чланство у БРИКС-у, каже посланик те групе Александар Павић.

"Србији једино одговара да буде део мултиполарног света, а не део ЕУ која се претворила у технократску диктатуру под чврстом контролом вашингтонске 'дубоке државе' која је противна свим нашим интересима и интересима наших савезника и пријатеља", појашњава Павић у изјави за РТ Балкан.

Напомиње да је ЕУ, не само геополитички непријатељ Србије, него и на духовном плану, додајући да Србија у њој не би могла да нађе уточиште, већ напротив – то би био крај Србије.

"Не треба нам никаква дозвола од Европске уније за улазак у БРИКС. Потпуно је несхватљиво зашто се у делу јавности нон-стоп гура прича да се ЕУ не би допало ово или оно. Они су успели у томе да наметну осећај обавезе према њима док они немају никакву обавезу према нама, чак напротив – раде директно против наших интереса", појашњава Павић.

Политичаре који се плаше или зависе од ЕУ јако би погодило ако би се ЕУ намргодила на помисао да Србија има ишта са БРИКС-ом, али за већину народа у Србији и за српске интересе чланство у БРИКС-у би била права ствар, каже наш саговорник.

"ЕУ нека настави да подржава Куртија, Сарајево и СДА, бивше терористе, који су обукли одела и ставили кравате, али то нас више не треба да се тиче", закључује Павић.

image