Србија и Балкан

Посланик Покрета социјалиста: Резолуција о БРИКС-у само почетак, грађани да одлуче на референдуму

У Скупштину Србије стигао је предлог резолуције о придруживању БРИКС-у који су поднела двојица посланика Покрета социјалиста
Посланик Покрета социјалиста: Резолуција о БРИКС-у само почетак, грађани да одлуче на референдуму© Oleg / GISTEL - stock.adobe.com

Резолуција о придруживању Србије БРИКС-у само је почетак и неће се завршити само на томе, каже за РТ Балкан посланик Покрета социјалиста Ђорђе Комленски који је са својим страначким колегом Бојаном Торбицом поднео овај предлог у Скупштини Србије.

Иако су део владајуће коалиције, предлог резолуције је њихов лични потез и није настао у договору са осталим колегама из власти.

"Искрено, не бисмо га покретали да се не надамо да ће, ако ништа друго, покренути озбиљан дијалог о томе да је БРИКС далеко озбиљнија алтернатива европском путу", каже Комленски.

Уз текст предложене резолуције наводи се и образложење у којем су побројане предности ове економске иницијативе, па наш саговорник додаје да су се потрудили да напишу све оно што су предности, али и разлози за размишљање.

Додаје да су се ослонили на сарадњу са Институтом за друштвени стратешки дијалог, уз велику помоћ професора Горана Пузића и Небојше Петровића.

"Кад почне редовно заседање Скупштине Србије ми ћемо предложити као допуну дневног реда расправу о резолуцији. Видећемо како ћемо проћи", каже Комленски.

Наш саговорник напомиње да људи у Србији мало знају о БРИКС-у, а чак не знају ни после 20 година све о Европској унији о којој се свакодневно говори.

"Имамо намеру да ову сарадњу, што се тиче упознавања грађана Србије са предностима, али и можда неким манама БРИКС-а будемо потпуно искрени и да то у наредном времену урадимо на разноразне начине. Не бих о томе говорио, нека остане мала тајна", напомиње Комленски.

Колменски додаје да је циљ оно што је и оснивач Покрета социјалиста Александар Вулин од почетка заступао - да грађани Србије на крају одлуче да ли желе или не придруживање, а не да то неко учини у њихово име без питања.

"Мислимо да би грађани Србије на референдуму требало да одлуче да ли да једног дана приступе БРИКС-у, или Европској унији", каже наш саговорник.

Иако су посланици Покрета социјалиста у овој борби на папиру усамљени, додаје да добијају огромну подршку од шире заједнице, те напомиње да је потез узбуркао јавност.

"Очекујемо подршку, јер већинска Србија, по нашем утиску и према истраживањима, није задовољна малтретирањем у последњих 20 година и пута у ЕУ и обећањима да ћемо можда за 30 година бити члан Уније, а истовремено да нас те државе уцењују када је у питању Косово и Метохија. Тим пре што су и наша спољна политика и наша жеља да останемо војно неутрални", каже Комленски.

Шта пише у резолуцији?

Резолуција о придруживању БРИКС-у коју су јуче Скупштини Србије поднела два посланика Покрета социјалиста у преамбули наводи да се свет у коме живимо неповратно мења, те да је важно отворити широк дијалог о неоспорној чињеници да европски пут Србије има јасну алтернативу оличену у прикључивању БРИКС-у.

Напомиње се да у земљама чланицама БРИКС-а живи око четири милијарде људи, те да производе близу 40 одсто светског БДП-а са тенденцијом да ће до средине века обухватити више од половине светске економије и у потпуности контролисати три кључне ствари: храну, енергију и сировине.

"Уважавајући чињеницу да Србије културолошки не припада искључиво западној цивилизацији, да се вековима овде сусрећу културе Истока и Запада, као и да је спољна политика Колективног запада често у супротности са нашим виталним државним и националним интересима, за српску државу и народ је изузетно важно да што активније учествују у процесу успостављања мултиполарности и јачању културних, економских, привредних и осталих односа са остатком света, уз обавезно уважавање историјских и културних особености Републике Србије и српског народа", пише у преамбули.

Резолуција има 13 тачака. Првом се потврђује убрзано испуњавање услова и критеријума за улазак Србије у пуноправно чланство у БРИКС-у, уз очување прокламоване војне неутралности, што је, како се наводи, један од најважнијих стратешких и националних циљева, којем ће у будућем раду Народна скупштина дати пуну и сталну подршку.

Резолуцијом се даље изражава пуна спремност за покретање широког друштвеног дијалога о предносима и манама чланства у БРИКС-у и да се испуне неопходни критеријуми и услови који су утврђени на 15. самиту организације у Јоханесбургу.

Од Владе Србије се захтева да у року од 30 дана од усвајања резолуције од БРИКС-а затражи статус државе посматрача.

Обавезује се да ће усклађивање законодавства са критеријумима за пријем у БРИКС добити приоритет у раду Скупштине, укључујући и увођење посебних процедура за побољшање ефикасности тог процеса.

Захтева се да буде формирано Министарство за придруживање БРИКС-у, које ће обављати све послове државне управе који се односе на испуњавање критеријума за пријем у БРИКС.

Тражи се и да влада у што краћем року изради студију изводљивости и националну стратегију за придруживање организацији, као и да једном у шест месеци информише Скупштину Србије о планираним и испуњеним обавезама у реализацији свих програма и осталих активности по овом питању.

Резолуцијом се, такође, обавезује председник Скупштине да распише референдум на коме би грађани одлучили о дефинитивном облику политичко-економских интеграција.

image