Србија и Балкан

БРИКС ће бити мотор развоја на планети у 21. веку: Шта би сарадња могла донети Србији

Са пет нових чланова БРИКС ће обухватити око 46 одсто становништва планете, око 37,3 процента светског БДП-а и више од трећине светске производње нафте
БРИКС ће бити мотор развоја на планети у 21. веку: Шта би сарадња могла донети Србијиwww.globallookpress.com © Zhang Yudong

Председник Србије Александар Вучић позван је као специјални гост на централни самит БРИКС-а који ће у октобру одржати у руском граду Казању, потврђено је у овој организацији која окупља земље са растућим економијама. БРИКС су 2008. основали Бразил, Русија, Индија и Кина, а Јужноафричка Република се придружила 2011. ау 2024. када БРИКС-ом председава Русија, равноправни чланови постали су Египат, Етиопија, Иран, Уједињени Арапски Емирати.

Са пет нових чланова БРИКС ће обухватити око 46 одсто становништва планете, око 37,3 процента светског БДП-а и више од трећине светске производње нафте.

"Позив председнику Вучићу да као специјални гост присуствује овогодишњем централним самиту БРИКС је конструктивна иницијатива на линији уравнотежене спољне политике Србије, учвршћивања војне неутралности и бољег распоређивања српских интереса на глобалном плану, посебно економских интереса. Сматрам да би било корисно за Србију да наш председник прихвати позив и да оде на самит БРИКС-а, а уверио сам се да то жели и много мислећих људи у Србији. Они сматрају да смо се превише ослонили на Запад, који то злоупотребљава и око Косова и Метохије и око Републике Српске и уопште глобалном антисрпском политиком", каже бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић, председник Београдског форума за свет равноправних.

Он сматра да би ближа сарадња Србије са БРИКС-ом омогућила да се исправи постојећи велики дисбаланс у економским везама.

"То је интеграција глобалног карактера и као ниједна друга је отворена, у њој нема поглавља, а поготово се не постављају никакви политички  предуслови и уцене, какве пред нас поставља ЕУ. Треба имати на уму да БРИКС располаже огромним делом планетарних ресурса, да обухвата половину светских територија и популације и, што је најважније, највеће светске резерве стратешких минерала. Дакле, реч је о интеграцији која је окосница изградње света будућности. БРИКС ће бити мотор развоја на планети у 21. веку", сматра Јовановић.

Он наглашава да би присуство председника Србије на самиту било посебно важно због нових планова против Србије и Републике Српске, о којима је говорио током обраћања нацији.

"Већ и сама објава да прихватамо учешће на самиту БРИКС био би сигнал да Србија не мирује док је други даве и врше притиске. Хајде да кажемо отворено, нема проблема са неким малим Куртијем, већ са оним ко стоји иза њега, са западним експанзионизмом и доминацијом и ми морамо да правимо равнотежу", указује Живадин Јовановић.

Он подсећа да ЕУ није ни помишљала да финансира нешто од наше инфраструктуре пре споразума са Кином да се гради брза пруга Београд-Будимпешта, која је на стратешком европском саобраћајном правцу.

"Онда се брже-боље појавила Бербокова с понудом да ЕУ финансира пругу Београд-Ниш. То показује како треба радити са онима који нас уцењују, мењају садржај поглавља, прете и постављају рокове", сматра Живадин Јовановић.

image
VV inauguration
banner