Србија и Балкан

Вулин са руским министром енергетике: Плански рад у сектору нафте и гаса

Странке су размотриле низ важних питања сарадње у различитим енергетским секторима, укључујући снабдевање Србије руским природним гасом, наводи се у објави Министарства енергетике РФ
Вулин са руским министром енергетике: Плански рад у сектору нафте и гаса© Tanjug/AP Photo/Sergei Chuzavkov

Министар енергетике Русије Сергеј Цивилев и потпредседник Владе Србије Александар Вулин разговарали су о снабдевању Србије руским природним гасом, преноси Телеграм канал руског Министарства енергетике.

Радни састанак одржан је данас у Москви.

Странке су размотриле низ важних питања сарадње у различитим енергетским секторима, укључујући снабдевање Србије руским природним гасом, наводи се у објави Министарства енергетике.

"Желео бих да напоменем да се са српским колегама ради плански рад у сектору нафте и гаса, као и у области електроенергетике", наводи се у поруци Цивилева.

Русија је Србији 2023. године испоручила 2,68 милијарди кубних метара гаса, а 2024. обим испорука премашиће три милијарде кубних метара, изјавио је у марту за РИА Новости директор "Србијагас" Душан Бајатовић.

Бајатовић је прошле године говорио и о договору са "Гаспромом" о повећању обима снабдевања зими са 6 милиона кубних метара на 11 милиона дневно.

Такви услови важе по уговору до јуна 2025. године, а цена се обрачунава по нафтној формули, што овај гас чини "најјефтинијим у Европи", око 300 долара за хиљаду кубних метара.

image