Србија и Балкан

Бајатовић: Србији је потребна Русија, национални интерес нема цену

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић је рекао да гаса има довољно за све потрошаче, иако се данас очекује рекордна потрошња од 17 милиона метара кубних
Бајатовић: Србији је потребна Русија, национални интерес нема цену© A.H./ATAImages

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић изјавио је да ће потрошња гаса у Србији данас достићи рекорд од 17 милиона метара кубних, али да грађани не треба да брину, јер гаса има довољно за све потрошаче. Он је рекао да је остало још око 200 милиона метара кубних залиха у Мађарској и 380 милиона метара кубних у Банатском Двору без руског дела.

Коментаришући увођење санкција Русији, Бајатовић је оценио да то није једнодимензионално питање и додао да је Србији, како је рекао, потребан политички ослонац са руске стране како би преживела.

"За мене је сарадња са земљама БРИКС-а, пре свега Русијом и Кином диверсификација наших политичких ризика. То нема везе само са економијом, зато што национални интерес једноставно нема цену", истакао је Душан Бајатовић.

Без поскупљења гаса до 1. маја

Када је реч о цени гаса, Бајатовић је навео за ТВ Прва да се она сигурно неће мењати до 1. маја, када ће се направити пресек и видети шта даље.

"Нећемо мењати цену гаса до 1. маја, тада ћемо направити неки пресек, што значи цена ће бити иста. Гас је тренутно најјефтинији енергент и има га довољно, биће га довољно сигурно и у наредној години", навео је Бајатовић.

Он је истакао да Србија има добре односе са мађарским енергетским компанијама.

"Ми ћемо ускоро регистровати нашу компанију у Мађарској, регистроваћемо вероватно и у Бугарској, тако да ће 'Србијагас' појавити и регионално у наредном периоду", рекао је Бајатовић.

Он је указао да је у периоду од 2008. године до данас, у Србији урађено 19.000 километара различитих гасовода.

Како је навео Бајатовић, пројекат гасификације Београда касни једну годину због папирологије и проблема са прикључцима у одређеним општинама.

"Повећаћемо број радника и број екипа која ће на терену вршити прикључке. То је та чувена прича, 780 евра на три године у динарима са ПДВ-ом, заједно уз рачун. Мало каснимо са тим, јер је било проблема у ланцима снабдевања, није било тих сетова у довољном броју, али сад смо расписали нове јавне набавке и мислим да ће то бити у реду", рекао је Бајатовић.

image