Србија и Балкан

Дачић: Србија ће променити позицију према међународној заједници око КиМ

Министар спољних послова Србије је рекао да слање снага на КиМ без добијене сагласности тражи велико промишљање и значило би улазак у рат
Дачић: Србија ће променити позицију према међународној заједници око КиМNone © Tanjug/STRAHINJA ACIMOVIĆ (STF)

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да ће Србија променити политику у односима с представницима међународне заједнице на Косову и Метохији, као и да председник Александар Вучић озбиљно размишљао даљим потезима око ситуације на Косову и Метохији.

"Доћи ће до одређених промена у нашем постављању у ситуацији када је реч о односима са представницима међународне заједнице на Косову и Метохији. Никакав проблем не постоји да Кфор обавља свој део посла како треба, али сведоци смо да то није случај", рекао је Дачић за ТВ Прва.

Председница владе јуче је рекла да је Србији не треба много да тражи да се 1.000 наших војника врати на КиМ по Резолуцији 1244, што, према Дачићевим речима, значи да председник Вучић озбиљно размишља о даљим потезима око ситуације на Косову и Метохији.

Говорећи о могућностима враћања српских снага на КиМ, Дачић је рекао да, по резолуцији 1244 није, дефинисано шта је особље. "Тај део никад није разрађен и никада се није реализовао. Дакле, српске власти су се ретко позивале на тај део 1244, и нису званично тражиле враћање", рекао је он.

Дачић: Слање снага на КиМ без добијене сагласности тражи велико промишљање и значило би улазак у рат

Дачић је подсетио да је председник Вучић рекао да неће дозволити понављање погрома, у случају да нико не може да гарантује безбеност Срба.

"Тражимо поштовање резолуције 1244, Бриселског споразума, да се настави дијалог и мирно решавају проблеми, да нема малтретирања грађана. То треба да обезбеде међународне снаге. Ако не могу то да обезбеде, а почне напад на Србе, биће то ситуација у којој Србија неће имати избора", рекао је он.

"Док год је Курти ту нема дипломатије, нема плана Француске и Немачке нити других планова. Курти може да прича и лаже, а неће план прихватити никад, јер у њему не пише да Србија треба да призна Косово", рекао је Дачић.

Дачић је оценио да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти стално подмеће пожаре, што представници међународне заједнице толеришу. "Да ли ће међународни представници стићи да угасе те пожаре или ће се они претворити у општи пожар у целом региону?", запитао се Дачић.

Према његовим речима, централно питање би требало да буде однос међународних чинилаца према ономе што Курти ради Србима. Најавио је да ће следеће недеље у Београд доћи саветник државног секретара САД Ентонија Блинкена, као и државни министри за Европу Француске и Велике Бритање.

"Да ли они то осуђују или толеришу? Да ли је однос коректан и поштен, или се прикрива да ће  Курти, ако може, окупирати севера Косова. Питање је да ли то што Приштина ради сматрају као њихово легитимно право, или ће онемогућити то што Курти ради у складу са Бриселским споразумом", рекао је Дачић.

Најављен је састанак председника Вучића са државним руководством, данас пре јавног обраћања у 19 сати.

image
VV inauguration
banner