Србија и Балкан

Ишингер: Надам се да ће Србија прихватити немачко-француски предлог

Немачки дипломата и бивши изасланик Европске уније за статус тзв. Косова рекао је и да Србија мора да уведе санкције Русији уколико жели да настави пут ка ЕУ
Ишингер: Надам се да ће Србија прихватити немачко-француски предлогwww.globallookpress.com © © Sven Hoppe

Немачки дипломата и бивши изасланик Европске уније за статус тзв. Косова Волфганг Ишингер изјавио је у интервјуу за портал "Косово онлајн" да се нада да ће Србија прихватити француско-немачку иницијативу, која се упоређује с моделом "две Немачке".  

Француско-немачки предлог решења прослеђен је Београду, али Београд и Приштина нису започели преговоре на ту тему. Према овом предлогу, Србија не треба да формално призна тзв. Косово, али треба да "зажмури" на његово чланство у Уједињеним нацијама.

Ишингер је у интервјуу изјавио и да се нада да ће "Срби са севера Косова бити снажно охрабрени од стране Београда да се врате у институције Косова".

Такође, прокоментарисао је изјаву руског амбасадора у Србији Александра Боцан-Харченка да француско-немачка иницијатива "никад није званично покренута у име 'тројке'" (Русија, ЕУ, САД).

Ишингер тврди да су његову иницијативу снажно подржале "ЕУ и амерички члан 'тројке', амбасадор Френк Визнер", а да се руски амбасадор "није противио предлогу" и да га је чак охрабрио да иде у Москву и преда је руском министру иностраних послова Сергеју Лаврову. "Нажалост," додао је Ишингер, "руска влада није могла да подржи предлог због става премијера Србије који је био категорички против."

Ишингер је, на питање да ли мисли да ће тзв. Косово поштовати Бриселски споразум и успоставити Заједницу српских општина, рекао да "све елементе Бриселског споразума треба да поштују и спроводе све укључене стране".

Такође, Ишингер је изјавио да се нада да ће Србија, уколико жели да настави пут ка ЕУ, увести санкције Русији, јер то питање "није толико везано за однос Београда и Приштине, колико за однос Београда и Брисела".

image
VV inauguration
banner