Србија и Балкан

Петковић: Београд ће размотрити повратак војске и полиције на КиМ

Куртијеве акције имају за циљ сахрањивање Бриселског споразума, поручио директор Канцеларије за Косово и Метохију
Петковић: Београд ће размотрити повратак војске и полиције на КиМ© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

На ванредној конференцији за медије директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је да је премијер привремених институција у Приштини наставио са противправним и насилним акцијама у циљу окупације севера Косова и Метохије.

Он је навео да је између 300 и 350 полицајаца око 20.30 упало на север покрајине, након чега су блокирали и окупирали читаву Косовску Митровицу.

Петковић је подсетио да по Бриселском споразуму "косовска" полиција нема права да буде присутна на северу КиМ, већ да то право има само полиција директората Север.

"То сви добро знају и сви се праве луди и очигледно допуштају Куртију да иде у овакве опасне акције које имају за циљ да сахране Бриселски споразум", поручио је директор Канцеларије за КиМ.

Петковић је најавио да ће Београд, у складу са Резолуцијом 1244, размотрити повратак до 1.000 припадника безбедносних снага на простор Косова и Метохије.

Он је додао да се нада да ће Запад, који треба да уразуми Куртија, схватити шта значи порука председника Александра Вучића да Србија неће дозволити нови погром и страдање српског народа на КиМ.

"Менторима косовске независности", Петковић је поручио да не треба да буду изненађени одлукама Београда.

"Нека добро воде рачуна они на Западу, они који су ментори косовске независности како не би били изненађени одлуком Београда јер нисмо ми ти који су прекршили Бриселски споразум. Нисмо ми ти који не желимо нормализацију односа. То све ради Курти. Због тога, немојте господо са Запада да будете изненађени одлуком Београда", рекао је он.

Петковић је додао да ће председник Србије имати важне састанке и да ће благовремено јавност о свему обавестити.

image