Србија и Балкан

Постоји списак НВО које се финансирају из иностранства и мешају у политику

Министар унутрашњих послова Србије указао је за ТВ Пинк да је политичким странкама забрањено да се финансирају из иностранства, а да НВО имају то право иако се и саме мешају у политику
Постоји списак НВО које се финансирају из иностранства и мешају у политику© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас да постоји списак невладиних организација (НВО) које се финансирају из иностранства и мешају у унутрашњу политику Србије.

"У многим земљама на свету се доносе закони против тога, управо да би се заштитила та домаћа политичка сцена. Да се тако нешто деси у Америци, они би од тога направили светску сензацију. Сећате се да је ФБИ водио истрагу да ли је Русија утицала на изборе у Америци", рекао је Дачић.

Он је додао да би у Србији и покушај да се такав закон уведе био карактерисан као да није у складу са европским стандардима.

"Али европски стандарди управо дефинишу да они добро штите своје земље од тога. А ми немамо право да се штитимо од њих. Само имају они право да се штите од нас," истакао је Дачић.

Председник Србије Александар Вучић раније је изјавио да је проучавао колико је новца у Србију ушло за финансирање НВО, наводећи да су ове године и претходне износи били рекордни.

"Реч је о десетинама, а усудио бих се да кажем стотинама милиона евра", казао је Вучић, додајући да је чак шаљиво предложио министру финансија и гувернерки Народне банке Србије да те износе почну да воде као директне стране инвестиције.

Како је казао, биће интересантно наредних дана, јер ће јавност сазнати како то функционише.

Упитао је зашто би неко дао 105 хиљада евра, нека страна добротворна организација, а заправо је "страна обавештајна служба у белим рукавицама", што плаћају за протесте против изградње мини хидроелектрана.

Одговарајући на питање о документу кинеске владе о финансирању НВО у Србији, казао је да је тражио комплетан извештај како би га проучио, јер има много занимљивих ствари за неке друге земље и ентитете.

"Пажљиво ћемо да прочитамо и проучимо све што је кинеска влада објавила, као што увек прочитамо оно што објави Стејт департмент и руска влада", рекао је он и додао да је много тога чудног било прошле и ове године.

image