Србија и Балкан

Кинески извештај и Вучићево питање: Шта је НЕД радио у Србији?

Америчка Национална задужбина за демократију у Србији је присутна већ годинама, а појединим медијима и невладиним организацијама је дала грантове у вредности од више стотина хиљада евра
Кинески извештај и Вучићево питање: Шта је НЕД радио у Србији?© RT Balkan / Getty / Wikipedia

Токови новца од који за Запада долази до невладиних организација у Србији и региону често су обавијени велом тајне, а акције западних организација за "промоцију демократије", пре свих америчког НЕД-а, последњих недеља поново се нашао у центру пажње.

Кинеско Министарство спољних послова 9. августа је објавило документ под називом "Национална задужбина за демократију: Ко су и чиме се баве", у коме се детаљно наводи да ту америчку невладину организацију, под маском демократије, слободе и људских права, САД користе за инфилтрацију, мешање и субверзију против других земаља.

Неколико дана касније, председник Србије Александар Вучић је рекао да је "три дана проучавао колико је новца у Србију ушло за финансирање НВО", наводећи да су ове године и претходне износи били рекордни.

"Реч је о десетинама, а усудио бих се да кажем стотинама милиона евра", казао је Вучић, постављајући питање: "Зашто толике паре дају?"

Шта је НЕД?

Национална задужбина за демократију (National Endowment for Democracy), познатија као НЕД, основан је 1983. на иницијативу тадашњег председника САД Роналда Регана, са циљем "неговања демократске инфраструктуре – система слободне штампе, синдиката, политичких партија и универзитета", како је то дефинисао сам Реган.

Главни финансијер НЕД-а је амерички Конгрес, а сама организација је након оснивања преузела поједине надлежности од ЦИА, са којом до данас сарађује.

Како се наводи у извештају кинеског Министарства спољних послова, та организација се дуго бавила поткопавањем влада у другим земљама, мешањем у унутрашње послове, подстицањем подела и конфронтације, заваравањем јавног мњења и вршењем идеолошке инфилтрације, све под изговором "промовисања демократије".

Према подацима са сајта америчке владе о трошењу буџетских средстава, од 2020. до 2023. НЕД је добио око 1,2 милијарде долара. Сваке године НЕД одобри више од 2.000 грантова за невладине организације у више од 100 земаља света, међу којима је и Србија.

Кога све НЕД финансира у Србији?

Према јавно доступним подацима, укључујући и извештаје који су у међувремену уклоњени са званичне интернет презентације НЕД-а, али су и даље доступни преко сајта "веб архива", та организација је претходних година медијима и невладином сектору у Србији исплатила грантове у вредности од више стотина хиљада евра.

Последњи извештај о активностима НЕД-а који је могуће пронаћи датира покрива деловање те организације у 2021. години. Пројекти које су финансирали у Србији те године вредели су укупно 968.000 долара, док су за тзв. Косово одвојили укупно око 1,4 милиона долара.

Међу примаоцима помоћи те године налази се Балканска истраживачка мрежа (БИРН), која је добила 85.000 долара за свој рад на "промоцији институционалне одговорности", као и Мрежа за истраживање криминала и корупције (КРИК), која је примила 80.000 долара за спровођење пројекта "подизања свести о државној корупцији и организованом криминалу".

Хелсиншки одбор за људска права је исте године примио 59.000 долара за "неговање културе сећања и одговорности" у контексту кршења људских права током ратова 1990-их, док је Новосадска школа новинарства примила чак 110.000 долара за "подршку професионалном извештавању у медијима".

Међу примаоцима новца из САД налазе се и недељник "Време", као и Фондација "Славко Ћурувија". Асоцијација Културанова примила је 30.000 долара за "промоцију дијалога између омладине у Србији и на Косову".

У извештају за 2020. годину међу примаоцима средстава, између "познатих имена" попут Хелсиншког одбра за људска права и Фонда за хуманитарно право, налази се сатирични портал "Њуз нет", који је примио 51.000 долара за "подстицање критичног мишљења у отворену дебату".

Независно друштво новинара Војводине, чији је председник у неколико мандата био Динко Грухоњић, добило је 39.000 долара за "промоцију јавне дебате о децентрализацији".

image