Србија и Балкан

"Алаху екбер" у Невесињу: Шта се крије иза учесталих терористичких напада у Србији и БиХ

Декан бањалучког Факултета безбедносних наука Предраг Ћеранић указује да су се терористички акти на подручју БиХ, као и Србије, дешавали увек као одјек неких глобалних збивања, што је случај и сада
"Алаху екбер" у Невесињу: Шта се крије иза учесталих терористичких напада у Србији и БиХ© Tahreer Photography

Одјек глобалних збивања и присуство вехабијске структуре како у БиХ тако и у Србији, доводи до аката тероризма у последње време на овим просторима, указује за РТ Балкан декан бањалучког Факултета безбедносних наука Предраг Ћеранић

"Вехабијска структура је потпуно занемарена откако је почела Специјална војна операција у Украјини, али то што се о вехабијама не говори не значи да они не постоје, да не делују и шире своју идеологију", наводи професор Ћеранић.

У прилог ове тврдње говори и да је у сукобима са полицијом у Србији и Босни и Херцеговини ликвидирано више терориста у последња два месеца. Први терористички акт догодио се када је Милош Жујовић, који је узео исламску веру, и преселио се у Нови Пазар, са новим именом Салахудин напао израелску амбасаду у Београду и ранио припадника жандармерије који је обезбеђивао амбасаду.

"Од 2010. до 2015. године догодила су се четири терористичка акта која су прилично потресла БиХ, а све се то дешавало за време рата у Сирији. Тада су Исламска држава и Ал-каида, потпомогнути из западних центара моћи водили рат против легално изабране власти Сирије, а захваљујући интервенцији руских  ваздушно-космичких снага та Исламска држава је поражена у Сирији, али је остала њена идеја", објашњава Ћеранић, додајући:

"Терористички акти на подручју БиХ, а ево сада и Србије, дешавали су се увек као одјек неких глобалних збивања. Тако је и и ово што се догодило у Београду, напад на амбасаду Израела, за време дешавања у Гази." 

Након тог напада догодила су се још два напада на полицију у Србији и један, синоћ, у Босни и Херцеговини у Невесињу. У свим нападима терористи су ликвидирани.

Према тврдњама медија, ликвидирани нападач био је мигрант, а у медијима су се појавиле и информације да је раније, када је ухваћен у крађи стоке на власника стоке бацио бомбу. Ништа од овога, међутим, полиција није потврдила, а ни демантовала.

Професор Ћеранић због мањка информација о синоћној пуцњави и ликвидацији нападачу Невесињу није могао да окарактерише ово као терористички мотивисан акт. 

"У тренутку када је дошло до размене ватре лице је отворило врата куће и уз повике 'Алаху екбер!' пуцало на полицију након чега је лишен живота", рекао је, на конференцији за медије начелник Полицијске управе Требиње Синиша Лакета.

Председник Републике Српске нападача је назвао терористом и похвалио је акцију ПУ Требиње.

Према речима професора Ћеранића, тероризам је глобални феномен, и не треба га делити на исламски, украјински или неки трећи и увек је опасност за све.

"Можемо га посматрати као политички метод за остваривање идеолошких циљева, од стране појединца или групе и увек је неопходна публика, да вест о извршеном нападу одјекне како би се лакше реализовали зацртани циљеви  изазвали страх и паника", наводи Ћеранић, истичући:

"У Србији и БиХ, а вероватно ће бити и у неким другим земљама, као што сам рекао, дешава се одјек глобалних збивања, као што је сукоб у Гази и онај у Украјини,  терористички аката било је и на тлу Русије где није било ничега што се може назвати Исламском државом или њеним деловима."

Велику опасност представљају вехабије, који се све чешће експонирају у јавности, а религију злоупотребљавају у сврху реализације својих политичких циљева.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је раније је рекао да се прати "највише до 100" припадника вехабијског покрета у Србији, због сумње да могу бити укључени у тероризам.

Декан бањалучког Факултета безбедносних наука истиче да је највећи проблем што се и тероризам "модернизовао", тачније, што се вехабије више не крију по шумама, већ су регистровали удружења грађана, а своја учења, која су у супротности и са Исламом и са законом, легално шире, уз подршку локалних самоуправа и разних развојних фондова, све под плаштом "непрофитних и добротворних организација".

Заменик министра одбране БиХ Александар Гогановић исламски тероризам види као феномен модерног доба и указује да је српски народ у Републици Српској, на најдиректнији начин искусио шта то значи.

"Сви сећамо јединице Ел муџахедин, која је починила страшне злочине на Озрену. Када тражимо одговор на питање какво је данас стање у овом сегменту, желим да нагласим да МУП РС и МУП Федерације сигурно имају висе информација по овом питању, будући да је познато да Министарство одбране БиХ има Војно обавештајни род који има мандат да делује само у оквиру војно контролисаног подручја, а да стратешке војне податке за МО БиХ прикупља Обавештајно безбедносна агенција са којом имамо коректну сарадњу", наводи Гогановић.

Гогановић за РТ Балкан истиче да, када је реч о укупној безбедносној ситуацији, важно је истакнути значајну улогу ЕУФОР-а, који у складу са резолуцијом УН има мандат да осигурава стабилно и безбедно окружење, те који је надлежан да процењује безбедносну ситуацију, а са којим МО БиХ има одличну сарадњу, а такође и друге цивилне полицијске агенције у РС и БиХ.

Саговорници РТ Балкан сагласни су да сарадња и заједнички рад свих надлежних домаћих и међународних организација, доследно поштовање Дејтонског мировног споразума и међународно признатих резолуција УН, као и регионална сарадња су једина гаранција за мир и стабилност у региону.

image