Србија и Балкан

Имам Исламске заједнице БиХ: Свако дете научити да пуца, ловачка удружења претворити у војску

Ратнохушкачке изјаве из Исламске заједнице БиХ, попут недавне Хоџићеве, у складу су са политиком коју је Исламска заједница БиХ, као крило СДА водила током протеклих деценија, рекао је историчар Александар Раковић
Имам Исламске заједнице БиХ: Свако дете научити да пуца, ловачка удружења претворити у војскуGetty © Brandon Bell

Имам Харун Хоџић, бивши припадник злогласне 7. муслиманске бригаде, рекао је на верском предавању у Немили код Зенице да свако дете треба научити да користи оружје, а да од сваке ловачке секције треба направити формацију која се спремна да се бори.

Хоџић је на овом недавном предавању рекао како од стрељачких клубова треба направити војску и свако дете обучити да се бави стрељаштвом, истичући да то треба да буде "по закону".

"Без икаквих амбиција да некоме претимо. Али само с једном амбицијом, да нам се не понови Газа", рекао је Хоџић, који је у излагању упоредио Сарајево 1992. године са Газом.

Он је навео и како у ловачка удружења треба довести пензионисане, демобилисане припаднике тзв. Армије БиХ.

У саставу злогласне 7. муслиманском "витешком" бригадом тзв. Армије БиХ били су муџахедини који су починили стравичне злочине над српским народом и ратним заробљеницима у Возући и на Озрену.

На трибини је говорио и Незим Халиловић Мудерис, који је рекао да "агресија на БиХ траје".

"Она је непрекидна", рекао је Халиловић.

Према писању портала "Дневник", Незим Халиловић Мудерис је неформални вођа вехабија, имам фахдове џамије у Сарајеву и ратни командант 4. муслиманске бригаде такозване Армије БиХ у Коњицу.

Халиловић је, иначе, високорангиран у Управи Исламске заједнице БиХ где обавља дужност шефа Канцеларије за хаџ.

У говорима је раније истицао да је "БиХ одбрањена снагом исламских добровољаца и Бошњака".

Доследно следе Алијину политику

Ратнохушкачке изјаве из Исламске заједнице БиХ, попут недавне Хоџићеве, у складу су са политиком коју је Исламска заједница БиХ, као крило СДА водила током протеклих деценија, рекао је историчар Александар Раковић.

Он истиче да је Исламска заједница БиХ почетком деведесетих година прошлог века била једно од крила Странке демократске акције која је разбијала Југославију и изазвала грађански рат у Југославији.

С тим у вези, како наводи Раковић, овакве ратнохушкачке изјаве нису ништа ново јер у тој структури постоји традиција дуга 30 година, која његује идеолошка схватања ратовања у исламу.

"Ово је сасвим очекивано, с времена на време се појави у јавности, али најчешће ми ни не знамо шта се говори по џамијама, а у сваком случају у складу је са политиком коју је Исламска заједница БиХ, као једно крило СДА, водила током претходних деценија", каже Раковић.

Он напомиње да је онима који се баве овим питањем то све познато, али се јавност "увек некако усталаса када то дође у медије".

image