Србија и Балкан

Није само НЕД, ту је и НДИ: Шта у Србији ради домаћин Аљбина Куртија

Са српском скупштином имају потписан Меморандум о разумевању, а са српским НВО раде на "побољшању изборног процеса" - Национални демократски институт, који је основао Конгрес, а финансира га Стејт департмент, себе, упркос томе, описује као невладину и нестраначку организацију
Није само НЕД, ту је и НДИ: Шта у Србији ради домаћин Аљбина Куртија© Tanjug/Mike Segar/Pool via AP

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти био је гост на Демократској националној конвенцији у Чикагу, где је успео да се слика са потпредседницом САД Камалом Харис и готово извесно кандидатом демократа за председника Америке, и обрадује своје пратиоце фотографијом из сале у којој се одржава конвенција са места најближе таваници, али са дивним погледом на демократску масу.

Курти није отишао у Чикаго на позив америчке владе, већ у организацији Националног демократског института (НДИ), објаснио је медијима амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер.

"Демократска странка је политичка партија у Сједињеним Државама. НДИ је крило Демократске странке које ради на изградњи демократских партија и институција у иностранству", прецизирао је Ховенијер.

Куртијев домаћин у Чикагу, НДИ је деценијама уназад присутан у Србији, и то како се може видети на њиховом сајту, од 1996, када се појавила "прва снажна опозиција Милошевићевом режиму" до данас када подржава грађанско посматрање избора преко Центра за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА). 

У међувремену, НДИ је након "демократских промена" 5. октобра 2000. подржао изградњу политичких партија и реформске напоре, стварање прилика за жене и омладинске политичаре да учествују у јавној дебати, а у скорије време помаже Ромима, Албанцима, Бошњацима и другим етничким мањинама, као и женама, ЛГБТ групама и особама са инвалидитетом, да учествују у политичком процесу, како на свом сајту описују своје деловање. Баве се и сузбијањем дезинформација у српском јавном простору.

Међутим, то што промовишу Куртија код Камале Харис, за коју је Ричард Гренел прокоментарисао да нити зна ко је Курти нити где је Косово, показује да им фокус сигурно није на очувању територијалне целовитости Србије.

Један од последњих извештаја НДИ на њиховом сајту, а који се тиче наше земље, је Процена избора одржаних у априлу 2022. године у којем наводе да су "изборни процес карактерисали процедурални и структурални недостаци који су омогућавали бројне нерегуларности током гласања и ометали степен до којег су бирачи били смислено и правично обавештени о свим политичким опцијама". Али поштено додају и да исход избора нису оспорили велики политички актери нити шира јавност.

Осим недостатака у изборном процесу које је видео НДИ, за разлику од шире јавности, у закључку посебну пажњу посвећују младима и - својим будућим задацима. 

"Значајан скок у проруском, десничарском расположењу углавном су подстакли млади гласачи. Ова нова реалност намеће нијансиранији приступ политичком учешћу младих, укључујући истицање заслуга демократског ангажмана и подстицање мирног, продуктивног доприноса политичком и друштвеном напретку", наводи се у извештају НДИ.

Сугерише се, дакле, демократско преваспитавање младих, у којем би вероватно први на ред дошли они који носе мајице "Косово је срце Србије". 

Осим сарадње са прозападном опозицијом, са којом увозе демократију у Србију већ 20 и више година, НДИ има блиску сарадњу и са властима у нашој земљи, како оним постпетооктобарским, тако и овим данашњим.

Америчка организација директно је укључена у изборни процес у Србији, како преко ЦРТЕ, која је од 2016. посматрач на изборима, тако и као посматрач у радној групи за верификацију бирачког списка (2019-2020): статус који је представницима НДИ доделила Влада Србије. 

Од 2009. НДИ има потписан Меморандум о сарадњи са Народном скупштином Републике Србије са којом сарађује на програмима приближавања парламента грађанима, како је то описано на скупштинском сајту. 

Сарађују и са појединим министарствима, на "бројним пројектима" попут Министарства привреде или државне управе и локалне самоуправе.

Шта је, у ствари, Национални институт за демократију?

За себе кажу да су невладина, нестраначка, непрофитна организација која сарађује у бројним деловима света како би ојачала и очувала демократске институције, процесе, правила и вредности који омогућавају бољи живот за све. Радили су у више од 150 земаља света.

Из секције "Често постављана питања" сазнајемо да НДИ са седиштем у Вашингтону, не ради на територији САД нити се меша у амерички изборни процес.

Такође, иако их је 1983. основао Конгрес, а финансира их Стејт департмент, НДИ и даље тврди да су независни од америчких власти, које су их, дакле, основале и које их и финансирају. А своје односе са Демократском странком описују као "лабаве" понављајући да су нестраначка организација. 

Изгледа, ипак, да су нестраначки, таман у истој мери колико су и невладини.

Ни амерички дипломата Џефи Ховенијер не верује у њихове лабаве демократске везе и описује их као крило Демократске странке. Уз истакнуте демократе у свом управном одбору на чијем је челу Томас Дашл, својевремено сенатор из редова Демократске странке, ту су и у Србији добро позната демократска имена, која ћемо памтити по свему осим по добру.

И међу члановима управног одбора и међу приватним донаторима НДИ уписано је име Мадлен Олбрајт (1937-2022), америчког државног секретара из времена НАТО агресије на Србију. 

НДИ, ипак, треба одати признање за импресиван списак донатора. Уз Европску унију, поједине агенције Уједињених нација, Светску банку, али и канцеларију Високог представника у Босни и Херцеговини, међу њиховим донаторима је и 16 влада земаља широм света, од Намибије и Јемена до Швајцарске и Велике Британије.

Ипак, описујући у посебној секцији на свом сајту како се финансирају невладин и нестраначки НДИ поименце помиње само Стејт департмент, уз Националну задужбину за демократију (НЕД) и америчку Агенцију за међународни развој као неке од 160 организација које подржавају њихов рад.

image