Србија и Балкан

Саобраћајни инцидент, или атентат на српског министра у Сарајеву?

Сарајево није препознало елементе кривичног у дела пресецању колоне, а затим и залетању у једно од возила штићеног лица, министра безбедности у заједничким институцијама БиХ Ненада Нешића, који је свакодневно изложен претњама екстремиста
Саобраћајни инцидент, или атентат на српског министра у Сарајеву?Getty © Stanley Chen Xi, landscape and architecture photographer

Јучерашњи напад на министра безбедности БиХ Ненада Нешића можда није резултирао његовом смрћу или повредом, али може радикализовати већ усијану ситуацију и инспирисати сличне нападе, не само на њега, него и на друге Србе у читавој БиХ, јер је порука из Сарајева да неће бити кажњени, указују саговорници РТ Балкан.

Још пре месец дана, када је терориста Фатон Хајризи, при покушају да пређе границу са БиХ убио једног српског полицајца, а другог ранио, након чега је ликвидиран, стручњак за безбедност и оснивач удружења Национална интелигенција Бојан Боровчанин, упозоравао је да је мета, можда био баш Ненад Нешић.

"Постоје две мете, једна је председник Републике Српске Милорад Додик, а друга министар безбедности у Савету министара БиХ Ненад Нешић. Имали смо покушај преласка границе терористе Фатона Хајризија, који је требало да уђе у Републику Српску, па је убио полицајца у Лозници, након чега је ликвидиран. Министар је пре тога почео да добија претње смрћу", објашњава за РТ Балкан Боровчанин.

Из Сарајева тада нису претерано озбиљно схватили претње које су Нешићу почеле свакодневно да пристижу у кабинет. Претње је добила и шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић.

"Теби и оној Вулићки влахињи што се правите да сте из Сарајева ускоро ће Алах досудити. Џаба вуцарате гориле и блиндирана аута од ножа и клања нико побегао није", пише у поруци коју ју је Нешић објавио на Инстаграму.

Боровчанин је тада дао оцену да се припрема политичка ликвидација у Републици Српској и да је мета Нешић. За јучерашњи напад Боровчанин тврди - то је кривично дело.

"Људи који су били ту, а то је пратња и обезбеђење – знају о чему се ту ради. Треба бити обазрив и очекивати да се у наредном периоду нешто може догодити. Тај исламски фундаментализам се буди на Балкану и то може створити озбиљан проблем", указује саговорник РТ Балкан.

Нешић је јуче навео да се, према информацијама које има, ради о Хебибу Кариму, истичући да "не познаје човека и не зна шта је била основа овог напада".

Некадашњи официр КОС-а Љубан Каран указује да су то су намерне планиране провокације које имају елементе тероризма.

"Још од оног догађаја у Сребреници, када је нападнут Александар Вучић, бошњачки део је упоран у томе да прикрива терористе и покушаје убистава", присетио се Каран, наводећи:

"Да су га убили, било би 'народ га је убио', овако је гурнуто под тепих и практично заборављено, нема одговорних. Тако је и са Нешићем."

Према Карановом мишљењу, претње које Нешић прима у Сарајеву намерно нису схватили озбиљно. Свака претња и обичном грађанину мора да се схвати озбиљно и да се разјасни до краја, а камоли државном фунционеру на тако високом положају. 

"Обавештајне службе у Сарајеву, нарочито ОБА, се понашају као да су они обавештајно-безбедносна служба бошњачког дела БиХ. Они оперативно раде према личностима и новинарима из Републике Српске, па и даље од тога, у Србији, а реалне претње тероризмом занемарују", наглашава Каран.

Искусни оперативац КОС каже да, према његовој процени, нападач који се јуче устремио на Нешића није "слободан стрелац".

"Верујем да је он то учинио по нечијем налогу, са обећањем да му се ништа неће догодити. Ја ово схватам као неуспели атентат. Покушали су да убију Нешића и само случајно нису успели. Његово обезбеђење је препознало претњу и реаговало", наглашава Каран.

Да не буде да само Срби "вичу 'вук'" и упозоравају на пораст тероризма, чак и "Дојче веле", немачко државно гласило 20. јула известило је о "исламистичким тенденцијама у БиХ и Санџаку" и "радикализацији муслимана".

У сукобима са полицијом у Србији и Босни и Херцеговини у последња два месеца ликвидирано је више терориста. Први терористички акт догодио се када је Милош Жујовић, који је узео исламску веру и преселио се у Нови Пазар, са новим именом Салахудин напао израелску амбасаду у Београду и тешко ранио припадника жандармерије који је обезбеђивао амбасаду.

Сарајево, које има увид у извештаје служби безбедности, наизглед, није видело ништа спорно у јучерашњем нападу. Као што пре неколико месеци нису видели да вехабије вежбају гађање на државном стрелишту, или ономад када се министар одбране у Савету министар БиХ Зукан Хелез правио да не зна да постоје параџемати у које државни органи не смеју ни да привире, као и да постоје ћелије Ал Каиде и ИСИЛ-а.

Тако, вероватно, ни сада Сарајево није препознало елементе кривичног у дела пресецању колоне, а затим и залетању у једно од возила штићеног лица, министра у заједничким институцијама БиХ Ненада Нешића, који је свакодневно изложен претњама екстремиста.

Након јучерашњег напада министар Нешић огласио се на Инстаграму уз поруку да неће одустати и да ће, ако треба и погинути бранећи своју идеју.

"За Републику Српску вреди и живот дати. Настављамо даље. Република Српска је за мене светиња. До победе", поручио је Нешић.

Боровчанин каже зна да је Нешић храбар и да неће одустати од своје идеје водиље - заштите народа и интереса Републике Српске, али да је овде потребно бити и мудар.

"То су сада и директне претње где се људи не либе да ставе своје име, а то раде зато што знају са су заштићени, да неће бити процесуирани. То им даје крила и легитимитет да се понашају на тај начин. Порука да неко може да пресеца колону, да се бахати и залеће на возила из пратње штићеног лица, говори фундаменталистима да слободно ударе јаче, јер неће имати последице", објашњава Боровчанин.

Саговорници РТ Балкан сагласни су да се свака претња мора схватити озбиљно, јер је питање дана када ће мета са истакнутих личности и државних функционера прећи на обичан народ, који по злу још увек памти муџахедине и екстремисте у Босни и Херцеговини. Екстремисти су заштићени, наводе наши саговорници, а нису добри ни обичном бошњачком народу, којем чине неприлике и стварају велике проблеме у ФБиХ.

Питање је само, да ли ће и када Сарајево препознати опасност и да ли ће тада, нажалост, можда бити касно да реагују или ће само моћи да признају да нисмо "викали 'вук'" у празно.

image