Србија и Балкан

Дачић: Курти стално подмеће пожаре, Срби неће остати без подршке своје државе

Министар спољних послова Ивица Дачић oчекује притиске пошто тзв. Косово аплицира за чланство у ЕУ, али каже и да Србија има "црвене линије преко којих неће прећи"
Дачић: Курти стално подмеће пожаре, Срби неће остати без подршке своје државеNone © FOTO TANJUG/ VLADIMIR

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да премијер тзв. Косова Аљбин Курти стално подмеће пожаре, али да Срби на Косову и Метохији неће остати без подршке своје државе.

"Могу да буду сигурни да ћемо уложити максимум дипломатских напора, надам се само дипломатских и политички да заштитимо свој народ на Косову и Метохији, ако треба и оних других свакако", поручио је Дачић у Јутарњем дневнику РТС-а.

Ивица Дачић је упозорио да у наредним данима Србију очекује "кондензација различитих врста притисака, али да Србија има црвене линије преко којих неће прећи".

"Које су наше црвене линије? Прво нема преговора о ономе о чему смо се већ договорили. Друго нема признавања независности, односно чланства 'Косова' у Уједињеним нацијама. Треће нема физичких напада, односно угрожавања безбедности Срба. То су наши црвене линије", закључио је министар Дачић.

Рекао је да је Србија спремна за мир, али да на то треба да буде спремна и друга страна.

Указао је и да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти стално подмеће пожаре, што представници међународне заједнице толеришу јер је, како каже, он њихово чедо, њихово дете. "Западу је јасно ко може да изазове нестабилност", закључио је Ивица Дачић. 

Министар Дачић је навео да у наредним данима у Србију долазе саветник државног секретара САД Ентонија Блинкена Дерек Шоле и државни министри за Европу Француске и Велике Британије.

Он је указао да је Приштина у потпуности погазила Вашингтонски споразум и да ће, након захтева за чланство у Савету Европе, 15. децембра у Бриселу поднети захтев за чланство у ЕУ.

"Тако бар најављују у Бриселу, 15. децембра ће представници Приштине поднети захтев за чланство у Европској унији", указује Дачић.

"Када је реч о ЕУ, постоји могућност да се то оспори иако ту нема већине, зато што се неће вероватно гласати већински, већ ће бити потребан консензус уколико се неко позове на статусно питање. Чешка је председавајућа, њој стиже захтев. Да ли ће тај захтев бити у старту одбијен због статусног питања, или ће бити послат Европској комисији на изјашњавање, па ће годину дана расправљати о томе, зависи и од председавајућег", рекао је Дачић.

Истерујемо ствари на чистац у питању Резолуције 1244

Ивица Дачић је изјавио да ће председник Србије Александар Вучић и Влада Србије захтевом Кфору за повратак припадника Војске Србије на Косово и Метохију покушати да "истерају ствари на чистац" пред међународном заједницом и да сазнају да ли је у потпуности примењена Резолуција Савета безбедности Уједињених нација 1244.

"Знамо да су то реторичка питања, односно унапред знамо одговор на њих. Као што и сада покушавају да представе да Бриселски споразум малтене као да и не постоји, тако се понашају и у односу на Резолуцију 1244", оценио је Дачић.

Министар спољних послова Србије је рекао да међународна заједница неће да поштује нити да примењује у потпуности Резолуцију 1244, али да не може да је укине зато што је за то потребна одлука Савета безбедности УН. Како је навео Дачић, у исто време Приштина је већ више пута тражила њено укидање, као и да буду укинути Унмик и Кфор.

"Они не могу да укину резолуцију али неће да је у потпуности поштују нити примењују", указао министар. Објаснио је да захтевом за враћање српске војске и полиције на север Србија жели да укаже да постоји обавеза међународне заједнице да заштити све грађане Косова и Метохије.

"Свако ко долази из међународне заједнице каже једну реченицу, за коју нас наравно моли да нигде не цитирамо шта су рекли, а то је да су они свесни да год је Курти да нема мира нити било каквог договора са Приштином и да су свесни да је Курти највећи дестабилизујући фактор у овом тренутку у региону", рекао је Ивица Дачић.

Министар спољних послова Србије је одговорио и на питање о највећим до сада притисцима на Србију, који ће према најави председника Србије уследити када Косово 15. децембра аплицира за чланство у ЕУ. Дачић верује да ће то вероватно бити "кондензација различитих врста притисака" за прихватање ситуације на терену, односно неког коначног договора који би подразумевао признање Косова и одобравање чланства Косова у ЕУ и Савету Европе.

image
VV inauguration
banner