Србија и Балкан

"Косово" би у Европу: Бисљими обавестио Европски савет о пријави за чланство у ЕУ, Вархељи потврдио

Приштина, после подношења захтева за чланство у Савету Европе у мају ове године, сада жели да буде и члан Европске уније
"Косово" би у Европу: Бисљими обавестио Европски савет о пријави за чланство у ЕУ, Вархељи потврдио© Twitter

Заменик премијера "Kосова" и главни преговарач у дијалогу Београда и Приштине, Бесник Бисљими током посете Бриселу обавестио је Сајмона Мордуа, главног саветника за спољну политику председника Европског савета Шарла Мишела, о пријави тзв. Kосова за чланство у Европској унији.

Како преноси "Репортери", Бисљими је у саопштењу најавио да ово означава даљи корак ка јачању односа "Kосова" са ЕУ.

"На овом састанку је саветник председника Шарл Мишел обавештен о одлуци 'Kосова' да поднесе захтев за чланство у Европској унији. 'Kосово' је већ у шестој години примене Споразума о стабилизацији и придруживању. Дошло је време да односи и партнерство са Европском унијом оду корак даље. 'Kосово' је забележило значајан напредак у кључним областима у координацији и усклађивању стандарда са стандардима ЕУ, као што су владавина права, борба против организованог криминала и корупције, економски развој и демократизација", наводи се у саопштењу.


"Добар састанак и разговор са саветником председника Европског савета Сајмоном Мордуом. Kосово је поуздан партнер ЕУ и сада је време да додатно унапредимо наш интеграциони процес са апликацијом за чланство", навео је Бисљими на Твитеру после састанка.

Приштинске власти најавиле су нешто раније да ће у децембру поднети захтев за чланство у ЕУ. Српске власти поручиле су да тај захтев неће проћи.

Eвропски комесар за проширење Оливер Вархељи након састанка са замеником косовског премијера Бесником Бисљимијем у Бриселу рекао је да су разговарали о пријему Косова у Европску унију.

Ово је објавио сам Вархељи путем објаве на свом Твитеру.

"Скора молба Косова за почетак процеса чланства у ЕУ била је тема састанка са замеником косовског премијера Бесником Бислимијем", написао је он.

Османи:Приштина напредовала у лобирању за добијање признања од пет држава ЕУ

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи тврди да је Приштина напредовала у лобирању за добијање признања од пет земаља ЕУ које не признају независност тзв. Косова.

Османи је за Евроактив, на питање да ли Приштина примењује одређене стратегије или приступе код пет држава које не признају њену независност, рекла да се користи приступ "корак по корак".

Она каже да Приштина са појединим од ових земаља већ има висок ниво економске сарадње, сарађује у областима туризма и културе, а да постоји и међусобно признавања докумената, тако да, како сматра, "остаје формално признање".

"Наставићемо да примењујемо овај приступ и код других који не признају (независност тзв. Косова), од којих неки имају ригиднији приступ према Косову, али мислим да идемо ка томе, само треба да будемо стрпљиви", рекла је Османи.

Након што је Приштина најавила да планира да поднесе захтев за чланство у ЕУ до краја године, Османи је рекла да је Приштина одлучила да се пријави у децембру док Чешка и даље председава ЕУ, јер је, како је навела, та земља "дала велику подршку Косову и региону", као и јер се нада да ће процес визне либерализације бити завршен до краја месеца.

Османи је рекла да Приштина жели да искористи предстојеће године како би се приближила ЕУ и како би убедила све чланице ЕУ да подрже чланство Приштине у ЕУ и дају јој статус кандидата.

Коментаришући самит ЕУ-Западни Балкан који је одржан у Тирани ове недеље, Османи је оценила да постоји "промена у језику потписане декларације", јер се у њој, како је навела, говори о "перспективи чланства у ЕУ свих шест чланица Западног Балкана", а не само о европској перспектива или чланству пет држава.

image