Србија и Балкан

Вучић Америци: Који акт ви поштујете?

Након седнице Савета за националну безбедност, председник Србије обратио се поводом ситуације на Косову и Метохији
Вучић Америци: Који акт ви поштујете?© FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ/ bg

Води се тешка борба за опстанак српског народа, рекао је председник Србије Александар Вучић након седница Савета за националну безбедност у Београду.

Пред косовским Србима je тешка ноћ, али имам уверавања из Кфора и Европе да Приштина неће предузимати насилне акције против демонстраната, рекао је Вучић.

Он је навео да је Запад пре 23 године направио "монструма" и да је то прављење завршио 2008. године.

Вучић је истакао да "није барикаде неко направио из хира и зато што воли да се смрзава", већ да је реч о изразу протеста због хапшења, малтретирања људи и неиспуњавања Повеље Уједињених нација, Резолцуије 1244, Бриселског и Вашингтонског споразума.

"Нека нам наши амерички партнери кажу који правни акт они и Приштина поштују. Само нам један кажите. Они се држе само "акта" да им се може све, докле хоће и колико хоће. Ми смо притерани уза зид. За мене је ово најтежи дан од када сам председник или премијер", рекао је Вучић.

Он је истакао да никада, од распада ЈНА, "нисмо имали овакво расположење у полицији и војсци", рекавши да су они вољни да се ставе на располагање својој земљи.

"Они су спремни за било какво наређење и на томе сам им захвалан, и поносан сам на њих. Али ми ћемо по сваку цену да гледамо да сачувамо мир. На њима је само да одрже високи ниво приправности и борбене готовости", навео је Вучић.

Када је реч о наводном нападу Срба на возило Еулекса, председник је рекао да нема показатеља да је дошло до напада, али је упозорио да напади на Еулекс и Кфор не смеју да се дешавају.

"Ми не идемо против Еулекса и Кфора, ми само хоћемо да сачувамо наш народ", поручио је он и позвао Србе да не наседају на провокације.

Вучић је позвао Приштину да испоштује Бриселски споразум јер се формирањем Заједнице српских општина Срби враћају у институције и тада не би било оваквих проблема.

"Плашим се да мало ко то жели", додао је он.

Седница Савета за националну безбедност сазвана је после заоштравања безбедносне ситуације на северу Кoсова и Метохије након што су припадници специјалних јединица косовске полиције Росу данас, под пуним наоружањем и блиндираним возилима, упали у објекат велике бране на језеру Газиводе и након хапшења двојице Срба на Јарињу.

image