Србија и Балкан

Куртијеви специјалци вечерас уклањају барикаде?

Курти је Србима на Косову "дао ултиматум да најкасније до вечерас склоне препреке са магистралних путева"
Куртијеви специјалци вечерас уклањају барикаде?© AP Photo/Marjan Vucetic

После  састанка савета за националну безбедност који је данас одржан у Приштини, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Kурти  "контактирао је путем онлајн састанка представнике Kвинте на KиМ, које је кратко информисао да ће безбедносне структуре тзв. Kосова, предвођене Специјалним јединицама полиције НЈСО, предузети све мере како би уклонили барикаде на северу", сазнају "Новости".

Према наводима листа, Курти је Србима на Косову "дао ултиматум да најкасније до вечерас склоне препреке са магистралних путева".

"Такође, Kурти је информисао представнике Kвинте да је наредио полицији тзв. Kосова и свим службама да се ставе у пуну приправност за вечерашњу акцију", преноси портал "Новости".

На најаве из Приштине реаговао је Горан Ракић, председник Српске листе: "Након нашег апела за мир, а према информацијама које имамо Аљбин Курти је на седници са својим безбедносним структурама најавио да ће вечерас послати до зуба наоружане РОСУ и остале јединице на север Косова и Метохије да прогони наш народ и спроводи Олују."

Председник Србије Александар Вучић у више наврата је у ранијем периоду упозорио да Србија неће дозволити нову Олују, односно, протеривање Срба са севера КиМ.

"Позивамо КФОР да спречи упад РОСУ на север Косова и Метохије, јер је њихово присуство на овим просторима противно свим споразумима на снази. Ово је тренутак када је одговорност на КФОР-у и ЕУЛЕКСУ, да спречи хаос који Курти спрема", стоји у саопштењу Горана Ракића.

Аљбин Kурти позвао је раније данас Kфор да гарантује слободу кретања и додао да је та мисија затражила још времена да уклони барикаде које су поставили Срби на северу, преноси портал "Репортери".

"Још једном позивамо Kфор да гарантује слободу кретања. Kфор на Kосову је за мирно и безбедно окружење, што значи и слободу кретања без дискриминације. Блокирање саобраћаја, блокирање јавних путева тешким возилима ради ометања слободе кретања, криминалним пуцањем банди на нашу полицију и полицију Еулекса, не само да је неприхватљиво, већ не сме да се понови у било ком тренутку у будућности. Тако да чекамо", рекао је Kурти.

image