Србија и Балкан

Брнабић: Сада сви виде да Курти не жели мир и стабилност

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да Аљбин Курти као претњу види позиве Србије на отворен и искрен дијалог и да за њега не важе сви до сада постигнути споразуми
Брнабић: Сада сви виде да Курти не жели мир и стабилностNone © FOTO TANJUG/ STRAHINJA

Премијерка Србије Ана Брнабић je изјавила да сада сви виде да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не жели мир и стабилност, као и да за разлику од Србије не поштује све до сада потписане споразуме.

"Оно што Курти види као претњу су наши константни позиви на мир и стабилност, позиви на отворен и искрен дијалог, као и потпуну имплементацију сваког споразума постигнутог између Београда и Приштине. Србија има интерес за мир и стабилност", навела је Брнабић на Твитеру.

Премијерка је нагласила да Србија поштује сваки потписани споразум: Бриселски споразум, Вашингтонски споразум, Резолуцију 1244 Савета безбедности УН и Повељу УН. 

"То су наше вредности. Али, Куртијеве вредности су следеће: Бриселски споразум - не постоји, Вашинтонски споразум - не важи, Резолуција 1244 - претња за Приштину. Такође, за њега су људска права и владавина закона - забрањивање Србима да гласају, конфисковање њихове имовине и свакодневна претња употребом бруталне силе", истакла је Брнабић.

Премијерка је цитирала и данашњи Куртијев твит у којем је навео да "Приштина не жели конфликт, већ дијалог и мир".

"Међутим, чињеница је да сада сви, чак и његове највеће присталице из ЕУ и САД, виде за шта се он заиста залаже и какве су његове вредности. То нису ни мир, ни стабилност", навела је Брнабић.

Брнабић је истакла да ће мир преовладати и да Курти неће успети у својим намерама.

"Још једном, упркос Куртијевом неодговорном понашању и ратнохушачкој политици, позивам на смирење и стрпљење. Сви протести треба да буду мирни и демократски. Морамо да заштитимо оно што је најважније за све, а то је мир", поручила је Брнабић.

Курти је нешто раније навео да "пошто је питање регистарских таблица решено и избори одложени, криминалне банде на северу Косова немају више никакав изговор за барикаде и насилне нападе на косовску полицију".

"Председник и премијерка Србије су такође запретили војном агресијом, тражећи да ће се српска војска врати на нашу територију. Не тражимо конфликт, већ дијалог и мир. Али, желим да будем јасан: република 'Косово' ће се бранити, силовито и одлучно", навео је Курти на Твитеру.

Премијерка Србије се осврнула и на изјаву високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља да групе косовских Срба морају одмах да уклоне барикаде, рекавши да тај протест не показује само незадовољство и очај Срба на КиМ.

"Ту су не само зато што су им угрожена основна људска права, већ штите и Бриселски споразум који сте потписали и чије спровођење треба да гарантује ЕУ", написала је она на Твитеру.

Према њеним речима, барикаде су позив на мир и, такође, позив на акцију међународне заједнице да почне да ради свој посао.

"Дакле, да, помозите (премијеру привремених приштинских институција Аљбину) Куртију да уклони барикаде и заједно са њим ћете уклонити све што је остало од вашег ауторитета и кредибилитета", истакла је она. Брнабић је истакла да по свему судећи, Квинта, заједно са Борељом, наводи да барикаде на северу Косова и Метохије морају да буду уклоњене јер су нелегалне.

"Занимљиво, нису толико гласни о незаконитости хапшења Срба, на пример Дејана Пантиц́а, који је ухапшен јуче без икаквих доказа, или када косовска полиција крши Бриселски споразум уласком у општине са вецћинским српским становништвом на северу, наоружана дугим цевима", написала је она.

Брнабић је нагласила да ти људи на барикадама јасно изражавају свој протест и то раде мирно, а да је једини начин да их чују, нажалост, на барикадама.

"Да ли сте ли их чули када им је у јануару ове године одузето право гласа? Не баш. Да ли сте их чули пре три месеца када им је Приштина запленила имовину за изградњу нелегалних војних станица? Апсолутно не", написала је премијерка Србије.

Она се запитала: "Да ли сте их чули 136 пута када су различите српске породице нападнуте само ове године (50 одсто више од доласка Куртија на власт у Приштини)? Не".

"Обраћате пажњу само када су на барикадама", истакла је она.

image