Србија и Балкан

Црногорска дипломатска мрежа и даље непопуњена: Недостаје 27 амбасадора, међу њима и у Србији

Током посете председника Црне Горе Београду, Милатовић и Вучић сагласили се се да ће именовање амбасадора бити приоритет
Црногорска дипломатска мрежа и даље непопуњена: Недостаје 27 амбасадора, међу њима и у СрбијиGetty © Jason Wells/Loop Images/Universal Images Group

Министар спољних послова Црне Горе и лидер Бошњачке странке Ервин Ибрахимовић оценио је забрињавајућом ситуацију у дипломатској мрежи земље, којој недостаје 27 амбасадора, што је, како сматра, лоша порука.

Ибрахимовић очекује да ће тај проблем бити решен током предстојећег сусрета са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем.

Он је за Дневник ТВЦГ казао да је недопустиво да црногорска мисија при НАТО-у нема шефа мисије, а исто стање је, каже, и у Њујорку.

"Исто тако, поражавајућа је чињеница, морам признати да у региону са нашим пријатељским суседним државама немамо ниједног амбасадора. Амбасадоре немамо ни у Хрватској, ни у Словенији, ни на 'Косову', ни у Србији, Босни и Херцеговини, Албанији ни у Републици Северној Македонији”, навео је Ибрахимовић.

Током посете председника Црне Горе Београду, Милатовић и Вучић сагласили се се да ће именовање амбасадора бити приоритет. Ипак, Србија је послала новог амбасадора у Подгорицу, јер је претходни, Владимир Божовић протеран.

Подгорица није именовала новог амбасадора у Београду, иако је претходном истекао мандат.

Поручује да се мора хитно реаговати како би Црна Гора што пре, тамо где је то могуће, попунила дипломатско-конзуларну мрежу.

Сматра да је то последица политичке нестабилности у Црној Гори.

"Променили смо три владе, а годину дана нисмо буквално имали министра спољних послова. То је, по мени, један врло важан чинилац. Сведочимо и кохабитацији између владе и председника државе. Та кохабитација негде датира још од 2020. године и доминантна је у мањој или већој мери. Међутим, некако је кулминирала онда када је дошло до политичког мимоилажења председника и премијера", навео је Ибрахимовић.

Бошњачка странка је у влади од недавне реконструкције извршне власти Црне Горе, а на питање шта су његови приоритети, Ибрахимовић је рекао да је то јачање кадра.

"Морамо едуковати наш дипломатски кадар и у наредном периоду окупити тим који ће одговорити врло захтеваним изазовима кад је у питању спољна политика", навео је Ибрахимовић.

image