Србија и Балкан

Од врха БИА, до дипломатске службе: Ко је нови амбасадор Србије у Црној Гори

Небојша Родић је нови амбасадор Србије у Црној Гори, објавили су црногорски медији, а одмах је почела анализа ко је дипломата који ће бити у важној мисији
Од врха БИА, до дипломатске службе: Ко је нови амбасадор Србије у Црној Гори© R.R./ATAImages

Скоро три године дипломатски односи Србије и Црне Горе су прекинути, јер је Подгорица протерала нашег амбасадора Владимира Божовића.

Повод за ту одлуку била је изјава Божовића о Подгоричкој скупштини, коју је режим Мила Ђукановића покушао да представи као издају и наводну окупацију од стране Србије.

Да се клима променила и да из Београда и Подгорице сада дувају неки топлији ветрови, требало би да покаже поновно успостављање дипломатских веза.

Баш како су то приликом сусрета у Београду обећали председник Србије и Црне Горе Александар Вучић и Јаков Милатовић, биће именовани нови амбасадори.

Према информацијама "Вијести", а добијених из црногорског Министарства спољних послова, у име Србије у Подгорицу ће отићи дипломата Небојша Родић.

Ко је амбасадор који ће бити у важној мисији отопљавања односа Србије и Црне Горе?

Деценије искуства на државним функцијама

Небојша Родић рођен је 1953. године у Шапцу и по струци је правник, а поседује диплому доктора правних наука стечену 2008. године.

Већ деценијама се налази на јавним функцијама, почевши од 1997. године када је био секретар Републичке изборне комисије, а од 1998. и секретар Комисије за спровођење референдума о страном посредовању у решавању косовске.

Од доласка Српске напредне странке Родић је именован за генералног секретара председника Србије Томислава Николића.

Као човек од поверења изабран је 2012. године за шефа Безбедносно-информативне агенције, али се на том месту задржао кратко.

Након реформе Владе Србије у септембру 2013. године изабран је за министра одбране, али је и ту функцију убрзо напустио.

У септембру 2014. године одлази у дипломатску мисију у Азербејџану, а од 2018. године је амбасадор Србије у Аустрији.

Бурне реакције у Подгорици

Из Београда за сада нема званичних потврда о томе да је Родић нови амбасадор, а вероватно се чека да његово именовање буде објављено заједно са осталим дипломатама које ће Србија заменити широм света, како је то већ најавио српски министар спољних послова Ивица Дачић.

За сада је само Подгорица реаговала на именовање Родића, и то врло негативно.

Избором Родића највише су незадовољни припадници политике блиске Милу Ђукановићу.

Посланик Социјалдемократа Никола Зиројевић изјавио је да "ускоро домаћи издајници и агенти неће морати да путују у Београд по инструкције - директан линк са БИА ће бити у Подгорици.

"Но, имајући у виду да нису способни ни да блокирају неколико кружних токова, имаће Родић и те како главобоље", написао је Зиројевић алудирајући на недавну блокаду саобраћајница коју су спровели грађани незадовољни што коалиција "За будућност Црне Горе" неће бити у новој влади.

Ни политички аналитичар Љубомир Филиповић, који се истиче порукама мржње према Србији и који за западне универзитете пише текстове против Српске православне цркве, није задовољан избором Родића.

"Србија шаље тврдог националисту и бившег директора њихове обавештајне агенције (највероватније и руске) да им буде амбасадор у Црној Гори. И Црна Гора то свесрдно прихвата", написао је Филиповић на Твитеру на енглеском, вероватно у нади да ће овај његов вапај прочитати онај део Запада којем се често обраћа.

image