Србија и Балкан

Објављено ко је нови амбасадор Србије у Црној Гори: Подгорица такође одредила свог дипломату

Приликом сусрета председника Црне Горе и Србије Јакова Милатовића и Александра Вучића почетком јула, најављена је брза размена амбасадора између две државе
Објављено ко је нови амбасадор Србије у Црној Гори: Подгорица такође одредила свог дипломатуwww.globallookpress.com © ZUMA Press

Министарство спољних послова Црне Горе продужиће мандат отправнику послова у Београду Предрагу Митровићу, који му истиче 10. септембра, потврђено је из тог ресора.

С друге стране, каријерни дипломата Небојша Родић биће нови амбасадор Србије у Црној Гори, објавиле су "Вијести".

"МСП ће Предрагу Митровићу продужити привремено упућивање на рад у Амбасаду Црне Горе у Републици Србији, где је на позицији привременог отправника послова,” саопштили су "Вијестима" у том министарству.

Они су тиме одговорили на питање да ли ће садашњем отправнику бити продужен мандат или ће бити предложен амбасадор у Србији.

"Подсећамо да су процедуре за постављење амбасадора дефинисане Бечком конвенцијом о дипломатским односима и Законом о вањским пословима Црне Горе, и да се предлози за именовања амбасадора не објављују пре добијања агремана (сагласности државе пријема)", наводи се у одговору.

Устав Црне Горе предвиђа да председник државе поставља и опозива амбасадоре на предлог Владе, а уз мишљење надлежног скупштинског одбора. Нови сазив Скупштине конституисан је крајем јула, а одбори још нијесу формирани.

Приликом сусрета председника Црне Горе и Србије Јакова Милатовића и Александра Вучића почетком јула, најављена је брза размена амбасадора између две државе. Као корак ка отварању новог листа у односима две земље, председник Србије је најавио је да ће Београд именовати новог амбасадора у наредних 10 до 12 дана, што је било прије више од месец дана. 

Родић је тренутно на позицији амбасадора у Аустрији.

У његовој биографији пише да је скоро цео радни век провео у органима државне управе. Радио је и на пословима помоћника министра за информисање, потом државног подсекретара.

Наводи се да је у Народној Скупштини Србије радио на пословима замјеника секретара Скупштине и шефа кабинета предсједника Скупштине, као и предсједника Републике.

Пише и да је обављао дужност Генералног секретара председника Србије, да је до 2013. године био директор Безбједносно-информативне агенције, као и да је био члан Владе Србије и министар одбране до априла 2014.

Србија више од две године нема амбасадора у Подгорици, као ни Црна Гора у Србији.

image