Србија и Балкан

Рукописи за Националну читанку под лупом: Питки садржаји, поправљају читалачку писменост ђака

Националне читанке се уводе од ове школске године, а први ће их добити ученици првог и другог разреда основних школа
Рукописи за Националну читанку под лупом: Питки садржаји, поправљају читалачку писменост ђака© TANJUG/ Vlada AP Vojvodine/ Arpad Gergelj

Стручњаци Завода за унапређење образовања и васпитања прегледају рукописе који треба да уђу у националну читанку за основце првог и другог разреда, изјавила је данас заменица директора те установе Дејана Милијић Субић.

Уз напомену да је реч је о "комплексном послу", за Фонет истиче да зато не може тачно да прецизира када ће бити завршен.

"Даћемо све од себе да то што пре и квалитетније обавимо", рекла је Милијић Субић.

Она је навела да се тим Завода не бави структуром националне читанке, већ тиме да ли су чињенице које се помињу тачне.

Милијић Субић је додала да на прегледу материјала не ради она лично, али да су њене колеге оцениле да је све примерено узрасту и ђацима првог и другог разреда.

"Стручне колеге кажу да је све урађено веома питко и да би могло да поправи читалачку писменост наших ђака", рекла је саговорница Фонета.

Националну читанку штампаће "Службени гласник", а директор те издавачке куће Младен Шарчевић рекао је за Фонет да су они спремни и да, чим материјал буде стигао, националне читанке могу да испоруче у року од 20 дана.

"Посао штампања националних читанки добили смо регуларно, на тендеру", напоменуо је Шарчевић, који се нада да ће књиге до ђака стићи за око месец дана.

Према његовим речима, штампаће се око 130.000 националних читанки, пошто се тренутно ради о ђацима првог и другог разреда, а те генерације имају око 65.000 ђака.

Националне читанке се уводе од ове школске године, а први ће их добити ученици првог и другог разреда основних школа.

Према Закону о уџбеницима, Национална читанка имаће улогу у развијању националног идентитета, припадности држави, као и поштовање и очување српског језика, традиције и културе.

image