Србија и Балкан

Амерички дипломата: Вучић прави Русију на Балкану

Бивши амерички амбасадор у НАТО-у говорио је о Србији, Балкану али и ономе што му је стварно био посао - о Украјини
Амерички дипломата: Вучић прави Русију на Балкану© Chip Somodevilla/Getty Images

Вучић жели да од Србије направи "Русију на Балкану", односно доминантну државу која "игра на карту српске мањине у другим балканским државама", а све то ослањајући се на Москву, уверава некадашњи амерички амбасадор при НАТО-у, и специјални изасланик за Украјину у периоду од 2017. до 2019. године.

Волкер у разговору за Радио Слободна Европа који се углавном своди на закључак да су главне претње светској хармонији управо председници Србије и Русије Александар Вучић и Владимир Путин, напомиње и како српски председник покушава да "задржи слободу маневрисања и неутралност", те да му понеки уговори (попут оног са Француском о набавци "рафала"), наводно "помажу у суочавању са Русијом" као и да Србију прикаже као реформски оријентисану у већој мери него што то заиста јесте.

Сједињене Америчке Државе и Француска, "анализира" он даље, говоре да је њихова политика да одвоје Србију од Русије, иако он мисли да су им методе погрешне.

Јер, нема много смисла да се то чини оснаживањем "особе која одржава односе Русије и Србије", истиче бивши амбасадор, који затим напомиње и сва Вучићева "непочинства" и начине на које је "политички маг" оличен у Српском председнику успео изгледа да "превесла" Запад.

"Под Вучићем смо видели јачање српског национализма, напоре да се поткопа Црна Гора, подржи Милорад Додик и подрије БиХ и промени власт у Северној Македонији влашћу која је мање проевропска. Све су то ствари у којима Вучић игра велику улогу иза кулиса у корист српског национализма, чак и док се поиграва са Западом говорећи - па знате, ја морам да сарађујем са Русијом, обећавам да ћемо у једном тренутку увести санкције Русији. Знате, он игра ову игру, али се уједно тиме позиционира у Србији", сигуран је Волкер, амбасадор Буша млађег при НАТО-у и Трампов специјални изасланик за Украјину, који је касније био кључни сведок у случају његовог другог опозива.

На констатацију РСЕ да све изгледа као да се Србија удаљава од Русије, Волкер признаје да Београд јесте у великој мери зависан од ЕУ, али да и даље има много ближи однос с Русијом.

Утицај Русије у Србији Вучићев "кец из рукава"

"Утицај Руске православне цркве на СПЦ је невероватно јак. А начин на који Русија може помоћи Србији да игра улогу реметилачког фактора на Балкану, заиста је упадљив. Тако да мислим да Русија у Србији има велики утицај и да Вучић то користи као кеца из рукава у суочавању са ЕУ и Сједињеним Државама", истиче Вокер, додајући да се Вучић претвара да жели одвајање од Русије "али да му треба више времена и простора и игра на обе стране".

Изасланик за Украјину, сматра да се Запад превише ангажује око Вучића док "помало губи Босну и Херцеговину, Црну Гору, Северну Македонију. Бугарска је у страшном стању".

"Знате, постоји израз у САД да трошимо више времена на непријатеље него на пријатеље. И мислим да је ЕУ помало крива за то на Балкану. Вучић није непријатељ, али ми више времена проводимо бавећи се односима са њим, него што промовишемо демократске вредности, институције и реформаторе у остатку Западног Балкана", каже Волкер.

РСЕ констатује да је "Вучић као Тито, игра на много карата", па се пита колико дуго би његова "игра на различитим странама" могла да буде настављена. Њихов саговорник међутим, тврди да је за српског председника то "као вожња бицикла, он мора да настави овако у недоглед, жонглира са свим лоптицама. И то је само по себи циљ, само да буде на власти".

Специјални изасланик за Украјину досетио се и посла којим се заиста бавио - Украјине. И тврди да је до рата "довела Путинова жеља да обнови руско царство".

"Одлучио је да нападне Украјину и заузме територију, и верује да ако контролише целу Украјину и елиминише украјински национални идентитет, да се Русија враћа као империја. Тако да ће Путин наставити то да ради и да покушава да оствари ту визију док не буде заустављен", прича Волкер. Он прориче и како Путин има да врати још делова руске империје "укључујући балтичке државе, Коридор Ковалски, можда неке делове Пољске, Грузије, Молдавије".

Украјина, наводи, не жели да се одрекне ниједног дела територије али ће можда морати ако добије чланство у НАТО-у "и ако после тога осигура стабилност", уверава Волкер, додајући да је сигуран и да ће Путин прихватити чланство Украјине тим западним блоковима.

Да ли ће избити трећи светски рат или ће се постићи неки споразум о коегзистенцији "Колективног запада" и "Глобалног југа" пита РСЕ, док Волкер одговара да он мисли да је у свему томе управо кључна Украјина.

Ако Путин успе у Украјини, а Запад одступи или изгуби, свет, тврди он, иде ка глобалном рату, јер ће то "охрабрити Кину, охрабриће и Иран и Венецуелу, као и Путина".

"Сви ће помислити да могу да предузму наредне кораке како би остварили своје амбиције. Ако је Украјина безбедна, ако Путин буде заустављен, он ће бити ослабљен и мораће да се прегрупише, мислим да би то утицало да Кина постане опрезнија. Ако би био натеран да преузме одговорност за вишеструке нападе Хамаса, Хезболаха и Хута на Израел и Запад, мислим да би Иран био такође на опрезу", закључује Волкер.

image