Свет

Ники Хејли окупља западне јастребове који су донели покољ у Украјину

Да није било тих потпиривача сукоба, Украјина би можда још на пролеће 2022. године прихватила услове Москве и прекинула рат
Ники Хејли окупља западне јастребове који су донели покољ у Украјину© Tanjug/AP Photo/Meg Kinnard

Да није било западних јастебова, рат у Украјини завршио би се много раније – без толико улудо бачених живота и новца, оцењује иранско-амерички колумниста Сохраб Амари за портал "Америкен конзерватив".

Русија је, наиме, Кијеву у пролеће 2022. године понудила прекид непријатељства, под условом да остане ван НАТО-а и задржи неутралност.

Тим Зеленског, указује Амари, није имао поверења у намере Москве, а "застрашујућа" им је била идеја да се из њиховог устава уклања део који се односи на тежње земље да уђе у НАТО- која је ту убачена по налогу Џорџа В. Буша.

Све наде да ће се постићи споразумно решење пропале су 9. априла, када је Борис Џонсон, тадашњи британски премијер, посетио Украјину, позивајући на наставак рата.

"Уопште не би требало ништа да потписујемо са њима — и хајде да се само боримо", поручио је тада Џонсон.

Резултат тог "саветовања" били су месеци и месеци борбе, хиљаде мртвих, уништење пејзажа и инфраструктуре Украјине, потпуна депопулација земље и велика вероватноћа да ће влада Зеленског морати да се задовољи са, по њих још горим мировним условима од оних који су били на столу 2022. То су урадили "одговорни људи" у ходницима западне моћи.

Такви су се, на десној страни америчког политичког спектра окупили око кандидаткиње Ники Хејли и труде се да од ње направе што већи изазов за Доналда Трампа.

За њих, она је идеална кандидаткиња, плаши свет изјавама да ће, ако Украјина изгуби од Русије, избити светски рат, и инсистира да Кијев треба наоружавати да би се "спречио рат" "слањем поруке" америчким ривалима.

Комитет домаћина њене кампање, дакле чине управо ти "одговорни људи" који су потпиривали наставак покоља у Украјини а који су изашли из кухиње Џорџа Буша, оног који је дотеривао украјински Устав. Они су и гурнули Сједињене Државе у два бесплодна рата после 11. септембра или служили као изнајмљено оружје за разне стране режиме и компаније. Ту је, наравно, био Курт Волкер, амбасадор Буша млађег у НАТО-у и Трампов специјални изасланик за Украјину, који је касније био кључни сведок у случају његовог другог опозива.

Волкеру се придружио и мноштво други Бушових сарадника попут његовог бившег председника Савета Беле куће за квалитет животне средине Џима Контона, Ендру Манер из Одељења за унутрашњу безбедност (и великодушни донатор Мита Ромнија и Џеба Буша), као и мноштво личности повезаних са БГР Групом, лобистичком фирмом за бројне клијентске државе САД, укључујући Азербејџан.

Приметно је, наравно, да су неке од истих личности нашле пут у владу и и за време Трампове администрације, тако да Трамп није успео да исуши ту мочвару.

"Та чињеница поставља озбиљна питања о томе да ли би фигура попут Трампа икада могла да испуни своја популистичка обећања. Али за сада, најмочварније врсте се врте око Хејли. То је још један разлог више да још једном изјавимо: никад, никад, никад Хејли", закључио је колумниста.

image