Србија и Балкан

Амерички дипломата: Боље нови избори, него бивши Демократски фронт у Влади Црне Горе

САД и ЕУ сугеришу Црној Гори оно што је у њеном интересу, а Србија и Русија раде оно што је у њиховом интересу, каже бивши амерички амбасадор при НАТО-у Курт Волкер
Амерички дипломата: Боље нови избори, него бивши Демократски фронт у Влади Црне Горе© R.R./ATAImages

Нови избори у Црној Гори су боље решење од увођења у владу екстремистичких снага које су против Црне Горе и Европе, са идеологијом коју заступа већина грађана, каже бивши амерички амбасадор при НАТО-у Курт Волкер.

На питање које су то екстремистичке снаге, Волкер одговара да је то коалиција "За будућност Црне Горе", односно странке бившег Демократског фронта.

"Они који су заиста против црногорске независности. Екстремистичке су можда прејака реч, али они заступају став о демократији и национализму и националном идентитету који је у супротности са оним који грађани заступају. И у супротности је са напретком на Западном Балкану генерално", тврди Волкер.

Да ли ће бити последица ако ЗБЦГ ипак уђе у владу, зависиће од политика које се усвајају и спроводе, а не личности, каже Волкер.

"Све што би представљало изградњу ближих односа са Русијом, компромитовање одбрамбених снага или обавештајних служби, или противљење ЕУ процесу или развоју ка интеграцији у Европу, све би то био повод за веома озбиљну забринутост", каже овај бивши амерички дипломата.

Волкер је у овом представљању притисака Вашингтона на састављање владе у Црној Гори отишао и корак даље, говорећи да је неприхватљиво мешање Србије и Русије, али Америке и ЕУ је сасвим у реду.

"Постоји разлика, зато што ће САД или Европска унија сугерисати оно што је заиста у најбољем интересу Црне Горе и њених грађана, док Србија, Русија или друге националистичке снаге теже оном што је у њиховом интересу, а не интересу Црногораца", каже Волкер покушавајући да Американце представи као невине политичаре који само мисле на добробит других, али не и себе.

Напомиње да се нада да мандатар Милојко Спајић неће подлећи притиску, односно да неће дозволити улазак у владу оних странака које нису проевропске.

"Нисам забринут за Црну Гору зато што знам да већина грађана у потпуности жели да буде део Европе, НАТО-а, повезана са Западом. Одбацују ту врсту екстремизма и национализма који Србија дуго заступа у Црној Гори и региону. Прикупљање гласова у парламенту за избор владе слично је изазову с којим се суочавамо у Представничком дому. Имамо велику већину републиканаца који подржавају снажну националну одбрану, фискалну одговорност, друштвене норме, али постоје и екстремисти. И то је веома слично", каже Волкер за "Глас Америке".

Поручује да би амерички званичници требало да буду доследни у порукама о томе шта очекују од нове црногорске владе, што су и учинили на састанцима са председником Црне Горе у Њујорку.

"Срећни смо што је Сенат потврдио именовање Џима О'Брајена за новог помоћника државног секретара. Џим познаје регион Западног Балкана веома добро, познаје много људи тамо и мислим да ће усмерити нову енергију и пажњу на регион. То ће бити од помоћи у тој доследности порука", каже Волкер.

Он се залаже за одлагање пописа у Црној Гори који је заказан за новембар и тражи да се у тај процес укључи Венецијанска комисија, која је већ доказано радила за режим Мила Ђукановића. Подсетимо да су ти западни "експерти" дали одобрење за усвајање Закона о слободи вероисповести који је отворено био на штету Српске православне цркве, а због којег су покренуте масовне литије.

Како каже, постоји опасност да попис промени политичку равнотежу у земљи. Заправо, попис би показао колико заиста становника има Црна Гора, а колико бирача, па би се откриле све малверзације које је бивши режим користио приликом гласања.

Такође, попис би показао и колико има Срба у Црној Гори, колико њих говори српским језиком, након чега би било јасно да Ђукановићево стварање црногорског језика није успело, а Срби би након пребројавања могли да траже већа права.

image
VV inauguration
banner