Србија и Балкан

До 2025. три пука КБС-а: Курти расписао конкурс за још 300 војника тзв. војске Косова

Процене су да су КБС почетком године имале око 4.000 припадника и да би тај број у наредне две године требало да нарасте на 8.000 припадника активног и резервног састава
До 2025. три пука КБС-а: Курти расписао конкурс за још 300 војника тзв. војске КосоваGetty © (Photo by Erkin Keci/Anadolu via Getty Images

Такозвано косовско министарство одбране расписало је, како је раније и најављено, конкурс за пријем нових 300 војника Косовских безбедносних снага које, према међународном праву, не би требало ни да постоје.

Конкурс је отворен од 9. септембра до 8. октобра, а обука нових војника почеће већ током новембра ове године. Косовски министар одбране Ејуп Маћедонци раније је саопштио да ће КБС до 2025. године у оперативној употреби имати три пешадијска пука.

Најављујући повећање броја војника војске лажне државе, Маћедонци је половином августа у објави на друштвеним мрежама саопштио да је "војска Косова у оквиру овог мандата до сада регрутовала 1.931 војника и кадета и да је 40 кадета у процесу регрутације". Додао је и да косовске власти неће на овоме стати.

"Обећали смо да ћемо повећати одбрамбене капацитете у том правцу, осим што смо скоро удвостручили укупан број војника, уложили смо да војска Косова у свом војном арсеналу има најсавременије системе наоружања", рекао је Маћедонци.

Тзв. косовски министар одбране раније је изјавио да је током 2023. буџет Косовских безбедносних снага повећан за 100 посто, са 102 на 204 милиона евра, као да је од тога 115 милиона потрошено за набавку система наоружања.

Интензивно наоружавање КБС-а

Уз повећање бројности људства истовремено траје и интензиван процес наоружавања косовске војске у коме главну улогу играју оружане снаге САД, Велике Британије, Немачке, Турске и Албаније.

Почетком ове године Конгрес САД одобрио је испоруку Косову 246 ракета и 20 лансирних система "џавелин", пакет овог противоклопног оружја вредан је 75 милиона долара, а специјалци САД увелико обучавају припаднике КБС-а на Косову. Уз ово, официри КБС-а школују се у Великој Британији, а са оружаним снагама Албаније увежбавају борбена дејства.

У виша наврата последњих година Немачка и САД косовској војсци испоручиле су више контингената војних возила, од чега је део био поклон, а део је плаћен из буџета министарства одбране тзв. Косова.

Средином прошле године Турска је Косову испоручила беспилотне летелице "бајрактар" које се већ користе у извиђању административне линије и дубине територије централне Србије, раније и противоклопне системе ОМТАС, а у тој земљи недавно су се обучавале послуге минобацача из КБС-а. "Косово" је од Турске добило као донацију и три оклопна извиђачка возила "кобра" а још шест ових возила је купило.

Процене су да су КБС почетком године имале око 4.000 активних припадника и да би тај број у наредне две године требало да нарасте на 8.000 припадника активног и резервног састава. "Косово" је за последњих неколико година уложило око 240 милиона евра за куповину оружја и друга улагања.

Косовске безбедносне снаге тренутно су у десетогодишњем "процесу транзиције" која би требало да се заврши 2028. када би ова формација требало да прерасте у "Војску Косова".

КБС или "Војска Косова"

Иначе, по Резолуцији 1244 Кфор би требало да буде једина наоружана војна формација на Косову и Метохији.

"Сједињене Државе у потпуности подржавају свеобухватну транзицију Косовских безбедносних снага у вишенационалну, професионалну, територијално одбрамбену и НАТО-интероперабилну снагу", изјавио је прошле године амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер.

Средином јуна прошле године, како је саопштено из МО тзв. Косова, трећи пук КБС-а, у том тренутку састав од око 220 војника, марширао је од касарне у јужном делу Косовске Митровице до села Свињаре, што је тада изазвало велику узнемиреност међу Србима у северном делу града. Иначе, село Свињаре етнички је очишћено током мартовског погрома када су Срби били принуђени да напусте своје куће и имања а већина њих сада живи у насељу изнад Звечана.

Снаге Кфора тада су, уместо да оружано заштите Србе и њихово село надомак Косовске Митровице, помогле у евакуацији на северну страну Ибра.

image