Србија и Балкан

Посланик ЕП: Неприхватљиво да мала група људи на Западном Балкану остане дискриминисана

У Стразбуру је јуче потписана Уредба о укидању виза за носиоце српских пасоша са тзв. Косова, које издаје Координациона управа Србије
Посланик ЕП: Неприхватљиво да мала група људи на Западном Балкану остане дискриминисана© TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Посланик Европског парламента Матјаж Немец, који је био известилац за укидање виза за носиоце српских пасоша са КиМ које издаје Координациона управа Србије, рекао је да је за њега било неприхватљиво да мала група људи на Западном Балкану остане дискриминисана, док је ЕУ ове године коначно увела визну либерализацију за све земље региона.

"Тврдио сам да је то пре свега техничка, а не политичка одлука. За мене је неприхватљиво да мала група људи на Западном Балкану остане дискриминисана, док смо ми у Европској унији ове године коначно укинули визе за све земље региона", рекао је Немец за "Косово онлајн".

Немец је подсетио да је "Косово" последње у региону за које је Европска унија дала "зелено светло" за либерализацију од 1. јануара ове године, након дуго година чекања.

Додао је да и сам имао част да присуствује јучерашњем потписивању Уредбе.

Појаснио је да преостаје да Уредба буде објављена у "Службеном листу" Европске уније, а затим након 20 дана и званично ће ступити на снагу.

Уредбу су јуче потписали председница Европског парламента Роберта Мецола и министар за европска питања Мађарске Јанош Бока, као представник земље која председава Саветом ЕУ.

Савет ЕУ је 22. јула донео одлуку о укидању виза за носиоце српских пасоша са тзв. Косова, које издаје Координациона управа Србије, чиме је завршен законодавни процес о овом питању у ЕУ, а Европски парламент је 23. априла, на предлог Немеца, усвојио ову одлуку.

image