Србија и Балкан

Одбор ЕП подржао предлог Немеца: Срби са Космета на корак од визне либерализације

Након усвајања нацрта извештаја у одбору ЕП, Европски парламент би требало да гласа о том документу на последњој пленарној седници, која ће бити одржана од 22. до 25. априла у Стразбуру
Одбор ЕП подржао предлог Немеца: Срби са Космета на корак од визне либерализације© Photo by Ferdi Limani/Getty Images

Одбор Европског парламента за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове (ЛИБЕ) усвојио је данас нацрт извештаја о визној либерализацији који је поднео посланик ЕП и известилац за укидање тих виза Матјаж Немец.

За извештај је гласало 34 посланика ЛИБЕ-а, седам је било против, а 12 је било уздржано.

Како је речено Танјугу у кабинету Немеца, након усвајања нацрта извештаја у одбору ЕП, Европски парламент би требало да гласа о том документу на последњој пленарној седници, која ће бити одржана од 22. до 25. априла у Стразбуру.

Немец је почетком марта ове године израдио нацрт извештаја о предлогу уредбе ЕП и Савета ЕУ о изменама и допунама уредбе за носиоце српских пасоша, које издаје Координациона управа Србије, у којем је затражио брзо усвајање овог документа у ЕП без амандмана и у актуелном сазиву.

У тексту се наводи да би укидање изузећа из визног режима за носиоце српских пасоша које издаје Координациона управа Србије, обезбедило да цео регион Западног Балкана подлеже истом визном режиму.

Известилац је назвао дискриминацијом то што су српски грађани на КиМ, који су власници пасоша које издаје Координациона управа Србије, "последња категорија лица на Западном Балкану којима је потребна виза" за ЕУ, без њихове кривице.

Немец је средином марта рекао за Танјуг да је могуће да се брзо реши питање визне либерализације за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије и истакао да је на ЕП да донесе одлуку о овом питању до краја априла.

Он је рекао да су главне тачке његовог извештаја да Срби са КиМ добију визу и могућност да путују у ЕУ и оценио да не постоје велике препреке за решавање овог питања.

Немец је нацрт извештаја о визној либерализацији за носиоце српских пасоша са КиМ израдио након што га је Одбор ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове именовао за известиоца задуженог за питање укидања виза за пасоше које за Србе на КиМ.

Срби са КиМ, који поседују пасоше које издаје Координациона управа, која функционише у оквиру Министарства унутрашњих послова Србије, једини су којима је и даље потребна виза за улазак у земље ЕУ након што су грађанима тзв. Косова укинуте визе од 1. јануара 2024. године.

Европска комисија је у новембру 2023. предложила да се покрене процедура да се визном либерализацијом обухвате и грађани КиМ, који имају пасоше које издаје Координациона управа Србије.

image