Србија и Балкан

Командат Националне гарде Охаја данас с Мојсиловићем и Гашићем, сутра са Вучићем

За сутра је у плану пријем команданта Националне гарде Охаја генерал-мајора Џона Хариса код врховног команданта Војске Србије и председника Републике Александра Вучића
Командат Националне гарде Охаја данас с Мојсиловићем и Гашићем, сутра са Вучићем© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић састао се данас с командантом Националне гарде Охаја генерал-мајором Џоном Харисом, који борави у званичној посети Србији, а на састанку су разговарали о модалитетима будуће сарадње Војске Србије и Националне гарде Охаја, а било је речи и о актуелној безбедносној ситуацији у региону и свету.

Како се наводи у саопштењу Министарства одбране, саговорници су изразили задовољство досадашњом сарадњом, уз оцену да заједничке активности, које се реализују у оквиру Програма државног партнерства Србије и Охаја, представљају важан и изузетно успешан сегмент билатералне војне сарадње Србије и САД и укупних односа двеју земаља.

Као најзначајније области по свом значају и обиму издвојени су пројекат развоја способности за учешће у мултинационалним операцијама, обука, сарадња у области хеликоптерских операција, безбедности летења и сајбер безбедности, стручно усавршавање официра и подофицира, развој подофицирског кора и учешће у пројектима "Хуманитарна асистенција".

Генерал Мојсиловић је саговорника упознао са тешким условима у којима српски народ живи на Косову и Метохији, указујући том приликом да једнострани и провокативни потези привремених институција самоуправе у Приштини представљају претњу по мир и безбедност у региону.

Генерал Харис је у току дана имао сусрет са министром одбране Братиславом Гашићем, као и састанак у Министарству спољних послова.

За сутра је у плану његов пријем код врховног команданта Војске Србије и председника Републике Александра Вучића.

Командант Националне гарде Охаја надзираће сутрашњи приказ способности Војске Србије "Застава 2024" на војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници, док ће у суботу узети учешће у обележавању 80. годишњице мисије "Халијард".

Да Америка неће и не планира да се извини Србији за то што је као окупатор уз НАТО трупе бомбардовала нашу земљу 1999. и учествовала у протеривању Срба са Косова и Метохије, показала је пре годину дана амбасада у Београду.

Срамном провокацијом на Иксу, амбасада је објавила фотографије доласка делегације Националне гарде Охаја у Србију.

Уз фотографије са аеродрома, на којима су припадници ваздушних снага Америке и српски амбасадор у Вашингтону Марко Ђурић, објављена је порука: "Кад се Национална гарда Охаја у Србију врати - дочек је топао, као и увек".

Тешко је рећи шта послата порука о повратку значи, јер овде америчке војске није било осим на српском небу током агресије НАТО-а 1999. године, рекао је тада за РТ Балкан некадашњи министар спољних послова СР Југославије Живадин Јовановић.

"Они до сада нису били у Србији са пристанком и сагласношћу српске владе. Требало би појаснити смисао те поруке", каже Јовановић.

Србија и националне гарде савезних држава САД још од 2006. имају сарадњу, на основу Споразума о статусу снага који су потписали тадашњи председник Србије Борис Тадић и америчка државна секретарка Кондолиза Рајс.

image