Србија и Балкан

Национална гарда Охаја се у Србију вратила: Размена искуства са Ратним ваздухопловством Србије

Непуних годину дана након што је амерички амбасадор у Београду "твитнуо" у стилу добро познатог графита који позива на повратак српске војске на КиМ, Национална гарда Охаја се вратила у Србију да настави "дугогодишњу успешну сарадњу" са ваздухопловством Војске Србије
Национална гарда Охаја се у Србију вратила: Размена искуства са Ратним ваздухопловством Србије© Министарство одбране Републике Србије

Делегација Ваздухопловства Националне гарде Охаја борави у званичној посети Рантом ваздухопловству и ПВО Војске Србије због, како се наводи на сајту министарства одбране, размене искустава у области безбедности летења у ваздухопловним операцијама.

Додаје се да се ова активност реализује у оквиру програма државног партнерства Србије и Охаја, и представља наставак дугогодишње успешне сарадње ваздухопловстава Војске Србије и националне гарде те америчке државе, саопштено је из Министарства одбране.

Министарство одбране је у саопштењу даље навело да ће се током овонедељних "експертских разговора разматрати кључна питања од значаја за ефикасну процену и управљање ризицима приликом извођења ваздухопловних операција на тактичком и оперативном нивоу".

Централне теме су превенција угрожавања безбедности летења и примена мера за свестрано, објективно и систематско испитивање сваког угрожавања безбедности како би се открили узроци и предузеле одговарајуће корективне мере.

"Значај ове активности огледа се у доприносу који даје даљем унапређењу способности и интероперабилности оружаних снага и развоју укупних војно-војних односа Србије и Сједињених Америчких Држава", наводи се у саопштењу.

Подсетимо, ову "дугогодишњу и успешну сарадњу" забележио је и прошлогодишњи инцидент када је амбасадор САД у Србији Кристофер Хил једну од својих објава на Иксу почео са "Кад се Национална гарда Охаја у Србију врати...", очигледно алудирајући на графите "кад се војска на Косово врати".

Србија годинама сарађује са америчком војском, иако државно руководство истиче да се залаже за војну неутралност и одлучно одбија да наша земља постане чланица НАТО-а.

Међутим, уредник "ТВ Фронт" Андреј Млакар је претходно рекао за РТ Балкан да још од 2008. године постоји идеја да Србија и Хрватска преузму НАТО мисије контроле ваздушног простора над регионом, те да намера Београда да набави француске "рафале" иде у прилог тој тези.

"На ово указују и карактеристике авиона, пре свега јер су у питању летелице које морају да се експлоатишу и не смеју да стоје. Осим тога њихов радијус кретања већи од 3.000 км говори да ће се користити за патролирање у области од 'Вардара па до Триглава', односно од Отранских врата до Трста, а не само изнад Србије и Хрватске", рекао је тада Млакар.

image