Србија и Балкан

Додик: ОБА планирала атентат на мене и Вучића

У планирање атентата на Вучића и Додика биле су умешане и неке стране службе, навео је премијер Републике Српске Радован Вишковић
Додик: ОБА планирала атентат на мене и Вучића© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је општепознато да је Обавештајно-безбедносна агенција БиХ (ОБА) планирала атентат на њега и председника Србије Александра Вучића, те да је то један од разлога зашто је бивши директор ОБА Осман Мехмедагић звани Осмица у затвору.

"Била је потпуно разрађена шема у којој су прво развили мрежу праћења у Србији председника Вучића и његових активности. Вршили су медијску припрему свега тога из Федерације према Вучићу и мени. Сада постоје и докази организационог карактера да су се спремале групе за егзекуције и остале ствари", рекао је Додик.

Он је навео да су му активности бившег директора ОБА биле и раније познате, те да је Мехмедагић спречен у таквим намерама.

"Ако ико има обавјештајну службу у региону онда има Србија. Они мисле да могу у Србији нешто да ураде", рекао је Додик.

Додик је указао да је Вучић пре неколико година имао податке о таквим активностима Обавештајно-безбедносне агенције које су спријечене у самом зачетку.

Безбедносне претње и даље постоје

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је знао да је ОБА, за време мандата Османа Мехмедагића, припремала ликвидацију председника Српске и Србије Милорада Додика и Александра Вучића - два кључна човека у српском народу, те навео да Мехмедагић више није директор ОБА, али да потенцијална претња и даље постоји.

"Та информација није од јуче, него је саопштена у овом моменту. Знао сам за ту информацију. Бирао се моменат када ће она бити саопштена. Имали смо, захваљујући нашим пријатељима, информације на време, и то се није десило. Али, није ништа искључено и немојте се заваравати да је то ад акта", рекао је Вишковић.

Та информација је дошла, каже Вишковић, у вријеме када је први пут повећан степен безбедности за изабране званичнике у Републици Српској, и зграде Владе и Палате председника.

"Чак су у то су биле умешане и неке стране службе. Значи, они то нису могли извести сами као појединци. Организација целог тог немилог догађаја је ишла управо тако како је речено. Ту је била и помоћ страних обавештајних служби", навео је Вишковић.

Он је истакао да се то није односило персонално на Милорада Додика и Александра Вучића, него на два кључна човека у српском народу – на председника Србије и председника Републике Српске, без обзира ко се у том моменту налазио на тој позицији.

Вишковић је додао да је та претња била усмерена пре на то да институционално ослаби институцију једне земље.

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић је рекао да није постојао механизам да се то докаже, али да су представници Српске дочекали да сви они који припремају њихово и рушење Републике Српске постану историја.

"То је најбоља могућа порука. Они који су то припремали су у затвору или су збрисани са политичке сцене, а ми који чувамо Републику Српску смо и даље ту заједно са Републиком Српском", рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци.

image