Србија и Балкан

Маћедонци најавио од 2025. набавку хеликоптера за тзв. КБС

Некадашњи припадник терористичке УЧК Ејуп Маћедонци је изјавио да Приштина има подршку Велике Британије у постизању циљева друге фазе транзиције, за коју се очекује да ће, како је рекао, кулминирати валидацијом три пешадијска пука
Маћедонци најавио од 2025. набавку хеликоптера за тзв. КБСGetty © Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto

Министар одбране у влади привремених приштинских институција  Ејуп Маћедонци изјавио је да је процес "трансформације у војску" тзв. косовских безбедносних снага (КБС) у другој фази и да ће у наредне четири године Приштина набавити и флоту хеликоптера.

Маћедонци је навео да је, према свеобухватном плану транзиције сачињеном у сарадњи са САД, процес трансформације тзв. КБС у војску тренутно у другој фази, а да је, у наредној, трећој фази, предвиђено да те снаге добију и флоту хеликоптера, што треба да буде учињено између 2025. и 2028.

"Бићемо снабдевени хеликоптерима како бисмо завршили овај оперативни аспект КБС. Обично са нашим партнерима, посебно са САД, континуирано генеришемо опције за куповину хеликоптера. Поред задатака подршке транспорта за наше трупе, имаће прилику да изводе и операције медицинске евакуације, као и друге операције војне подршке цивилним властима", рекао је Маћедонци за "Економија онлине".

Некадашњи припадник терористичке УЧК Ејуп Маћедонци је изјавио да Приштина има подршку Велике Британије у постизању циљева друге фазе транзиције, за коју се очекује да ће, како је рекао, кулминирати валидацијом три пешадијска пука.

Маћедонци је рекао да трећа фаза процеса трансформације треба да почне 2025. године, и да ће у њој бити спроведена изградња посебних капацитета, попут борбене подршке, борбене подршке у службама, као и ваздушне подршке и ПВО.

"Тренутно остварујемо циљеве предвиђене свеобухватним планом транзиције, током прошле године у оквиру вежбе 'Бранилац Европе 2023' оспособљен је први пешадијски пук за борбене дужности. На јесен ове године, други пешадијски пук ће бити оспособљен за извршавање борбених задатака. А 2025. године биће валидиран трећи пешадијски пук како би се завршила друга фаза транзиције", рекао је Маћедонци.

Највећи проблем за Србију је наоружавање снага безбедности тзв. Косова, будући да се већ дуже појављују информације и изјаве приштинских званичника о евентуалној набавци борбених хеликоптера америчке производње. Конкретно, ради се о "црним јастребовима" и горепоменутим извиђачким ОХ-58, који могу бити наоружани противоклопним ракетама као у случају Хрватске. Тачан број није познат, али се претпоставља да се ради о две до четири летелице, стога је на основу саме количине јасно да се ради о пропагандном и "застрашивачком" подухвату, а не о стварној претњи.

Косовске безбедносне снаге су "уставом" тзв. Косова дефинисане као формација за помоћ цивилном становништву, у пракси – делују и наступају као војска, на коју немају права према Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

image