Србија и Балкан

Визија и Тесла: Доналд Трамп Млађи у Београду, организовао вечеру за бизнисмене

Вечери није присуствовао нико од представника Владе Србије, наводи Н1
Визија и Тесла: Доналд Трамп Млађи у Београду, организовао вечеру за бизнисменеGetty © Tasos Katopodis

Најстарији син Доналда Трампа, Доналд Трамп Млађи допутовао је у Београд, где је организовао вечеру за групу бизнисмена у једном хотелу у центру српске престонице, сазнаје Н1.

Овај догађај није јавно најављен, а у америчкој амбасади у Србији нису коментарисали његов долазак у Београд.

Новинари Н1 наводе да су испред хотела препознали бизнисмена Војина Лазаревића, некадашњег власника "Руднап групе" коју је касније продао "Ал Дахри", Славка Царића, некадашњег председника Извршног одбора "Ерсте банке" и члана Надзорног одбора у ваљаоници бакра "Севојно" и његову супругу Ивану Билан Царић.

На догађају је била и директорка "Дан графа" Александра Митић.

Према сазнањима Н1, вечери није присуствовао нико од представника Владе Србије. Додаје се да Доналд Трамп Млађи вечерас организује сличан догађај у Букурешту. 

Доналд Трамп Млађи подсетио је присутне да му је мајка родом из Чешке, као и да течно прича чешки језик.

"Када сам имао пет година, моје прво сећање о страху, да то тако назовем, био је пут у Чехословачку, током осамдесетих. Имао сам плаву косу, ако можете поверовати у то и носио сам џинс јакну са звездицама. Деда ме је чекао на аеродрому, и док сам пролазио ред за царину, један човек, у то време се носила комунистичка одећа, извукао ме је из реда и питао да ли сам дошао да ширим пропаганду. Нисам знао шта значи пропаганда иако сам и тада знао чешки језик. Тај догађај ми је рекао шта је систем. Невероватан контраст је то био, јер сам ја одрастао у Траповом торњу који гледа на Централ парк", причао је Трамп Млађи, преноси "Данас".

Додао је да је схватио колико су људи благословени тада били у Америци,

"То је био почетак мог нагињања ка политици", навео је.

Рекао је и да му је лепо што је поново у Источној Европи, "где је мачо-култура и даље жива".

"У Америци би ме ставили у затвор зато што сам ово рекао, али тамо би ме ставили у затвор због много тога", додао је.

Што се тиче тренутне ситуације у САД, по његовом мишљењу, у последње четири године земља је отишла из просперитета у сиромаштво, из мира у рат, од разума до лудила.

"То ме подсећа на оно што сам искусио пре много година", истакао је и додао да има Трамп ген, који значи: "Ми се боримо".

Он је рекао да би "било лакше ћутати, бити син милијардера и живети у Њујорку и ићи на супер божићне забаве, али видели смо последице политике на бизнис. Отац ми је пре него што смо ушли у политичку арену и додали префикс 'републиканци', погледао у очи и рекао 'сада ћемо да сазнамо ко су нам прави пријатељи'", навео је, између осталог, Трамп Млађи.

Доналд Трамп Млађи је извршни потпредседник "Трамп Организације" и управља компанијом заједно са својим млађим братом Ериком. Он је такође био активан у оквиру Трампових председничких кампања 2016. и 2020. године, а на националној конвенцији републиканаца 2024. предводио је представљање Џеј Ди Венса који је промовисан за кандидата за потпредседника САД у случају победе Доналда Трампа.

До вести о посети Доналда Трампа Млађег Србији долази неколико месеци након што је Трампов зет Џаред Кушнер председнику Србије Александру Вучићу представио пројекат ревитализације комплекса бившег Савезног секретаријата за народну одбрану, односно зграде Генералштаба, која би требало да буде претворена у ексклузивни хотел.

image