Србија и Балкан

НАТО агресору Весли Кларку смета будући Меморијални центар на месту Генералштаба

Човек који је био на челу НАТО трупа за Европу током агресије 1999. године изразио је наду да компанија Џареда Кушнера неће учествовати у том подухвату и нагласио да изградња споменика представља издају САД
НАТО агресору Весли Кларку смета будући Меморијални центар на месту Генералштаба© Pierre Crom/Getty Images

Бивши амерички генерал Весли Кларк, који је током агресије 1999. године био главнокомандујући НАТО трупа за Европу, изјавио је да учешће компаније Џареда Кушнера у обнови Генералштаба у Београду и изградња меморијала жртвама бомбардовања, преставља издају САД.

Кларк је у изјави за Си-Ен-Ен рекао да мисли да је сјајно инвестирати у Србији, али да се противи изградњи меморијалног центра на месту Генералштаба.

"Прво, та зграда је, колико нам је познато, била празна. Друго, то није била НАТО агресија, то је била кулминација дугогодишњих дипломатских напора да се српски диктатор Слободан Милошевић убеди да не убија сопствене грађане у делу Србије познатом као Косово", рекао је Кларк.

Новинар Си-Ен-Ена навео је да је од компаније "Афинити партнерс" Џареда Кушнера добио копију уговора са Владом Србије у ком се не помиње термин "НАТО агресија".

Из Владе Србије је, по потписивању уговора, с друге стране саопштено да инвеститор има обавезу да на истој парцели изгради Меморијални комплекс посвећен свим жртвама напада НАТО на СРЈ 1999. године.

"Наивно је и забрињавајуће поставити споменик НАТО агресији. То би била издаја САД, наше политике, храбрих пилота који су учествовали у тој кампањи, дипломатских напора", нагласио је Кларк.

Рекао је како је Слободан Милошевић са "насиљем" на КиМ почео 1998. године и поновио наратив да је том приликом страдало неколико десетина чланова породице Јашари укључујући жене и децу.

"Послали смо Ричарда Холбрука да преговара, амбасадор Кристофер Хил је био тамо и преговарао, ја сам се срео три пута са Милошевићем. Једина ствар коју смо могли да смислимо је била, ‘Видите, упозорићемо вас, молим вас не почињите поново. Управо смо завршили рат у Босни, не почињите све то изнова у Европи’", навео је Кларк очигледно стављајући агресора у улогу миротворца.

Рекао је и како је српска страна у Рамбујеу била чврста у ставу да "неће да преговара".

"НАТО није имао избора, већ да проба да заустави етничко чишћење врло постепеном НАТО кампањом и наравно дипломатијом. И јесмо га зауставили", поручио је Кларк не наводећи детаље "постепене кампање", угашене дечје животе, бомбардовање воза, пијаце у Нишу, рушење мостова, коришћење недозвољеног оружаја са осиромашеним уранијумом, касетних бомби...

Истакао је да су Срби "дивни људи" и додао да се никада нису суочили са "оним што се дешавало за време Милошевића".

"Користио је национализам против осталих етничких група у бившој Југославији, и то је исти образац који видимо данас код Владимира Путина. Знамо да је Србија данас канал за руске напоре да поремете НАТО у Европи. Прављење споменика НАТО агресији део је те руске дезинформационе кампање", наводи Кларк не појашњавајући каква би тачно могла бити улога Москве у америчком инвестирању у Србији.

Он је изразио наду да компанија Џареда Кушнера ипак неће учествовати у том подухвату.

"Направите хотел, направите меморијал свим људима који су страдали, што укључује углавном грађане Косова које је убила српска полиција, а не меморијал НАТО агресији јер агресије није било", рекао је Кларк отворено занемарујући српске жртве.

image