Србија и Балкан

Фирма Трамповог зета преузима Генералштаб; Весић: Потписан уговор, нисмо продали земљиште

Министар Горан Весић је рекао да Влада Србија није продала земљу на којој се налази зграда, већ је, како стоји у уговору, земљиште изнајмила на 99 година
Фирма Трамповог зета преузима Генералштаб;  Весић: Потписан уговор, нисмо продали земљиште© МГСИ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, данас је, у име Владе Србије, са компанијом "Афинити глобал девелопмент" (Affinity Global Development), у власништву Џареда Кушнера, зета бившег америчког председника Доналда Трампа, потписао Уговор о ревитализацији комплекса бившег Савезног секретаријата за народну одбрану, односно зграде Генералштаба, који се налази на углу улица Кнеза Милоша и Немањине.

"Влада Србије изабрала је за партнера у овом подухвату угледну америчку компанију, која ће инвестирати у ревитализацију комплекса бившег Савезног секретаријата за народну одбрану (ССНО)", рекао је Весић.

Он је додао да је, када су ce у јавности појавиле информације да ће комплекс ССНО бити ревитализован, рекао да уговор у том тренутку није потписан и да ће јавност бити обавештена када се то буде догодило. Министар је истакао да ће, све што се буде радило у оквиру ревитализације комплекса, бити учињено у складу са законима Србије и у сарадњи са Владом Србије и свим релевантним институцијама у земљи, које су надлежне за урбанизам и заштиту културне баштине.

"Обновићемо објекат 25 година пошто је уништен у бомбардовању. За четврт века никоме није пало напамет, пре ове Владе, да комплекс обнови. Када овај простор буде ревитализован допринеће развоју Београда и Србије", навео је Весић.

Министар је посебно нагласио због, како је наведено у сaoпштењу МГСИ,  дезинформација које су се појављивале у јавности, да Влада Србија није продала земљу на којој се налази зграда, већ је, како стоји у уговору, земљиште изнајмила на 99 година.

Меморијални комплекс жртвама НАТО агресије

"Инвеститор је преузео обавезу да, уколико не заврши инвестицију у року који је одређен уговором, Републици Србији врати без надокнаде земљиште и оно што до тада буде изграђено. Земљиште остаје власништво Републике Србије", рекао је министар Весић.

Весић је истакао да инвеститор, према уговору, има обавезу да на истој парцели изгради Меморијални комплекс посвећен свим жртвама НАТО агресије из 1999. године, а који Србија, нажалост, ни после четврт века још нема.

"Меморијални комплекс биће финансиран од стране инвеститора и налазиће се у
власништву Републике Србије која ће одлучити о програмском садржају комплекса и управљаће њиме", подвукао је Весић.

Изглед будућег Меморијалног комплекса биће одређен на међународном јавном конкурсу, на који ће све заинтересоване архитекте моћи да се јаве са својим идејама.

Министар Весић се захвалио првом потпредседнику Владе Србије Синиши Малом на енергији и раду који је уложио у овај, као и остале пројекте који су покренули развој Београда и додао да је поносан, јер заједно реализују још једну инвестицију важну за будућност Србије.

Генерални директор АГД Aшер Абешepa рекао је да пројекат обухвата јединствен аспект сарадње у којој ће српске архитекте и дизајнери бити позвани да пријаве своје идеје за Меморијални центар.

"На овакав начин реконструкција не само да представља фузију српске и америчке
иновативности, већ исказује и поштовање према домаћем уметничком изразу. Реконструкција не подразумева само изградњу зграда, већ и изградњу мостова међу културама, поштовање прошлости и стварањe темеља зa просперитетну будућност", рекао је Абешepa.

image