Србија и Балкан

Поново заједно после пет месеци, прва фотографија за РТ Балкан: Мајци вратили сина у Словенији

Она каже да ипак није све готово, јер им је забрањен прелазак преко границе, а Луки је одузет пасош
Поново заједно после пет месеци, прва фотографија за РТ Балкан: Мајци вратили сина у Словенији© РТ Балкан

После пет месеци од када јој је словеначка власт одузела сина Луку (10) због дечје пријаве да га је ударила у васпитне сврхе, самохраној мајци из Београда, Слађани Николић, данас је најлепши дан у животу - Центар за социјално дело јој је вратило дете у загрљај.

"Још нисам дошла себи, још сам у грчу и шоку. Ево га преда мном, а као да га сањам. Није то ни права радост, још увек не верујем својој срећи", каже Слађана како се осећа у тренутку уједињења, овог пута за стално.

За РТ Балкан, једину редакцију која је објавила њену причу, као и тишину домаћих институција, објашњава да је у уторак, 24. септембра, од Центра за социјално дело стигла одлука суда да се обуставља поступак, а дете и званично враћа кући из Кризног центра у Новој Горици у ком је био привремено смештен док се паралелно чекало на хранитељску породицу која би га прихватила.

"Изненадило ме је да је суд тако брзо, у року од недељу дана, донео решење. До сада смо на све чекали месецима", наводи она.

Тврди да, ипак, није све готово и да још не могу да се врате у Србију.

"Према налогу МУП-а Словеније, забрањен нам је прелазак преко границе, а Луки је одузет пасош. Још годину дана ћемо бити под надзором, а добила сам и списак услова које ћу морати да испуним", прича за наш портал ова Београђанка.

Набраја нам и планове за будућност, док се у позадини чује како Лука урла од среће на улазу у дом: "То, стигли смо!".

Да подсетимо, 24. априла ове године, Слађана је Луку лупила по образу и повукла га за уво након што је опсовао, батргао се и отимао по поду, а све зато што је одбио да пере зубе, истушира се и спреми књиге за школу.

Сутрадан ју је дочекала фрапантна вест - да је Лука пријавио мајку да га је "пребила". Његов поступак је у складу са трендом да се у Словенији промовише пријављивање родитеља различитим службама које санкционишу насиље. 

Слађана Николић у Идрију у Словенији отишла је како би својој породици обезбедила боље услове живота.

image