Србија и Балкан

Ухапшен отац "детета роба" у Миријеву: РТ Балкан истражује ко је заказао у систему социјалне заштите

Девојчица коју је отац годинама држао готово као робињу и занемаривао усред Београда, има тешке психо-физичке последице, и смештена је на одељењу гастроентерологије Универзитетске дечје клинике у Тиршовој
Ухапшен отац "детета роба" у Миријеву: РТ Балкан истражује ко је заказао у систему социјалне заштитеGetty © Christopher Furlong / Staff

Дете (8) заборављено од система, неухрањено, занемарено и запуштено, пронађено је усред Београда у насељу Миријево, а отац У.П. (37) који је девојчицу држао готово као роба данас је коначно ухапшен након четири дана потраге. 

Како незванично сазнајемо и отац и мајка овог детета били су зависници од наркотика, мајка је у потпуности лишена родитељског права, а отац делимично.

Жртва је, како пишу београдски медији, после лекарских прегледа и евидентирањa у Дому за незбринуту децу, смештена на одељење гастроентерологије Универзитетске дечје клинике у Тиршовој.

"По пријему у болницу она је била јако лоше, дехидрирана, није ни говорила, нити ходала. Буквално је била једва жива. Када су јој доктори дали да једе, изгледала је као да није ништа јела месецима. Да је остала у том стању још пет дана, питање је да ли би преживела", саопштили су добро упућени извори.

Психолог Зоран Мустеровић за РТ Балкан каже да девојчица највероватније не комуницира због социјалне депривације, изостанка социјалног контаката, уобичајеног ритма и рутине које би родитељ требало да усади детету.

"Ко зна колико је времена то дете било само и када је последњи пут разговарано са њом. Осећала се усамљено, гладно и немоћно", каже психолог.

Девојчица, како претпоставља, не препознаје сопствене биолошке потребе, тачније није у стању да самостално једе, пије воду, креће се, сналази у простору, иде у тоалет, па је од изузетне важности да буде рехабилитована.

"Када довољно физички ојача, што је индивидуално јер зависи од детета до детета, биће потребне године док поново стекне поверење и психички се оснажи", наводи Мустеровић и додаје да као последица могу да се јаве разне трауме, страх од блискости, депресивне епизоде итд.

Поводом случаја који се не памти у Београду, огласио се Центар за социјални рад - одељење Звездара.

"У случају малолетне Л.П. до сада су поступали одељење Палилула, затим и одељење Звездара од њеног рођења 2015. године, када је породилиште где је рођена алармирало да родитељи нису подобни да се старају о детету . ЦЗСР Палилула је у складу са својим надлежностима дете сместило у установу социјалне заштите, после чега је покренуло поступак лишавања родитељских права за оба родитеља", наводи се у саопштењу ЦЗСР које је пренео Танјуг.

Надлежни суд, како додају, касније је донео одлуку да се о детету стара отац.

"После вештачења, комисија Центра донела је решење да је отац подесан да се стара о детету", саопштили су из ЦЗСР Београд, одакле су нагласили да је контрола била обавезна и да су у периоду од 2018. до 2020. године контролисани услови у којима је девојчица живела са оцем и његовом партнерком и да је све било у реду.

Те године, ЦЗСР Београд, одељење Звездара, добило је обавештење од стране полиције да се у стану чује плач детета.

"Отац се поступајући по пријави полиције нешто касније одазвао на разговор са радницима Центра за социјални рад који су проценили да дете нема никакве трагове занемаривања. Након тога, више није било пријава Центру за социјални рад у овом случају", наводи се у њиховом саопштењу.

Први основни суд, међутим, данас тврди да на основу пресуде коју је донео 2018. године, девојчица није поверена оцу на самостално вршење родитељског права.

"Донета је правноснажна пресуда којом се делимично лишава родитељског права тужена Н.Т (мајка детета), и то права на чување, подизање, васпитавање, образовање, заступање, управљање и располагање имовином малолетног детета. У преосталом делу тужбе којом је тражено да се мајка Н.Т. потпуно лиши родитељског права, а отац У.П. делимично лиши родитељског права тужбени захтев је одбијен, а уједно је одбијен и предлог оца којим је тражио да суд одреди привремену меру којом би до правноснажног окончања поступка малолетно дете било поверено њему ради самосталног вршења родитељског права", наводе из суда и додају да је одлука донета на основу налаза и мишљења Комисије судских вештака Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић" из ког произилази да код Н.Т. нема намере занемаривања родитељских дужности.

Отац је, према томе, оцењен као адекватан родитељ који има психолошке и материјалне могућности за преузимање бриге над малолетном Л.П, али му није дата могућност да самостално врши родитељско право.  

Систем заказао

Сања Ћопић, професор Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију у Београду за РТ Балкан каже да је на овом примеру јасно да су сви у систему заказали.

"Неко је морао да реагује. Ако дете није уписано у вртић, предшколско и школу, како преносе медији, требало је да те установе, на челу са Министарством образовања, одреагују. Опет, тешко је и да неког ко је ван система тај исти систем препозна, поготово када, као у овом случају, дође до промене адресе. Тада се враћамо на комшилук који је имао одговорност да препозна и пријави индикаторе насиља, јер оно не подразумева само чињење већ и пропуштање да се уради нешто за добробит и развој детета", навела је она.

Предвиђене казне

Према Кривичном закону, како подвлачи, за кривично дело запуштање и злостављање малолетног лица и кршење породичних обавеза у односу на дете, оцу прети казна до три године затвора. 

"Та цифра може да расте у случају да су могле да наступе смртне последице по дете", објашњава саговорница РТ Балкан и наглашава да је сада на тужилаштву да прикупи доказе и квалификује дело.

Такође, констатује да отац треба да буде кажњен јер није поступао према Закону о основном образовању, тј. јер није уписао дете у основну школу, што је прекршај који се кажњава новчаним издатком од 100.000 динара.

За Урошем П. по налогу дежурног тужиоца расписана је потрага.

"С обзиром да је био у бекству, то потврђује да није спреман да се повинује закону и сагледа последице сопственог понашања. Дошло је и до узнемирења јавности, па је за очекивати да ће након потраге, добити и притвор", закључује адвокат и наглашава да очекује да Центар за социјални рад добије старатељство над девојчицом, а да би бригу о њој касније могао да преузме неко од ближих сродника или хранитељска породица.

Након што је осумњичени У.П. ухапшен, биће му одређено задржавање, те ће у законском року бити саслушан на околности извршења кривичних дела која му се стављају на терет, а затим ће тужилаштво спровести доказни поступак, обавити истражне радње, подићи оптужницу и започети суђење.

Заштитник грађана покренуо поступак

Заштитник грађана, на основу објава у медијима да је у београдском насељу Миријево отац годинама држао своје дете у изолацији у стану у лошим хигијенским условима, и да је породица на евиденцији Градског центра за социјални рад, данас је покренуо поступак контроле законитости и правилности рада шест надлежних органа и од Првог основног суда у Београду затражио информације и судске одлуке. 

Одговоре је затражио од Градског центра за социјални рад у Београду, оба одељења - Палилула и Звездара, од Управе Градске општине Звездара, од домова здравља Звездара и Палилула, од Министарства за бригу о породици и демографију, од Министарства унутрашњих послова и Првог основног суда у Београду.

image