Србија и Балкан

Раздвојени европски путеви Албаније и Северне Македоније

Скопље остаје у лимбу, Албанија средином октобра отвара први кластер
Раздвојени европски путеви Албаније и Северне МакедонијеGetty © Oleksandr Filon

Пут придруживања Албаније ЕУ биће одвојен од пута Северне Македоније, а први преговори ће бити званично отворени 15. октобра, једногласно су одлучили амбасадори земаља чланица блока, преноси "Еурактив" позивајући се на неименоване изворе из Бугарске.

Првобитно је био план да две земље заједнички напредују ка ЕУ, али је због спорова Скопља и Бугарске, стварно отварање поглавља одложено, што је, објашњава портал, директно утицало на напредак Тиране.

Како се наводи, Албанија ће тако средином октобра отворити први кластер који покрива неколико поглавља који се тичу јавних набавки, статистике, правосуђа и основних права, правде, слободе и безбедности и финансијске контроле.

"Ово су добре вести за Албанију у њеним напорима да испуни захтеве за напредовање на путу ка ЕУ, али представља корак уназад за Северну Македонију, која поново не успева да начини одлучујући корак ка чланству у ЕУ", оцењује портал.

Бугарска и Северна Македонија договориле су се под француским председавањем ЕУ у јулу 2022. да измене устав ради укључивања бугарске мањине. Софија би заузврат повукла вето и Скопље би могло да напредује у преговорима ка ЕУ.

Међутим, споразум није спроведен због, како наводи "Еурактив" недостатка политичке воље и консензуса у Северној Македонији, што је довело до застоја у процесу приступања обе земље.

У међувремену, нова влада Христијана Мицкоског јасно је ставила до знања да Северна Македонија жели да поново преговара о такозваном "француском компромису".

ЕУ је одбацила овај став и упозорила да ће следећи корак бити раздвајање Северне Македоније од Албаније и давање шансе Тирани да напредује.

image