Србија и Балкан

Вучић: Ситуација на КиМ није лака, Приштина и званично крши Вашингтонски споразум

Председник Србије Александар Вучић је говорио о пријави Приштине за чланство у ЕУ и нагласио да привремене институције и званично крше Вашингтонски споразум
Вучић: Ситуација на КиМ није лака, Приштина и званично крши Вашингтонски споразум© Танјуг/Милош Миливојевић

Председник Србије Александар Вучић данас борави у радној посети Мађарској. Са председницом те земље Каталин Новак сусрео се на прелазу Келебија - Томпа, где су обишли привремене граничне баријере.

Поред разговора о јачању мера на границама и даљем, појачаном праћењу тока мигрантске кризе, Вучић се дотакао и актуелних политичких питања односно ситуације на Косову и Метохији. Председник је истакао да ситуација на КиМ није лака, али да ће Србија наставити да се бори.

"Јуче сам имао разговоре са европским и америчким представницима, ситуација је веома компликована, даћемо све од себе да сачувамо мир и стабилност", каже Вучић.

Председник је говорио и о пријави Приштине за чланство у ЕУ и нагласио да привремене институције и званично крше Вашингтонски споразум. Напоменуо је да ће јавност вечерас, након седнице Владе Србије, добити одговоре у вези резолуције 1244 УН, али и у вези повлачења признања такозваног Косова од стране многих земаља.

"Ово што раде поједине земље у Европске уније јесте кршење уговора о ЕУ члана 49, јер услов да тражите чланство у ЕУ је да будете европска држава. Не знам по ком критеријуму се гледа да ли је неко држава или не, да ли тако мисли једна, па макар то била и највећа чланица ЕУ или то мисле све, или по чланству у Уједињеним нацијама. Али, на све то смо научили и мораћемо да се боримо", закључио је председник Србије.

Ојачавамо границу према Северној Македонији

Вучић се захвалио председници Мађарске Новак на позиву и нагласио да ће Србија наставити да јача мере на границама.

"Захвалан сам што смо на недељном нивоу почели да разговарамо о проблемима и да их решавамо заједнички. Србија је кренула са укидањем слободних виза за поједине земље одакле је долазио значајни број миграната, то су Тунис, Бурунди, Гвинеја Бисао и Индија, а то је у складу са оним што од нас захтева Европска унија", рекао је Вучић.

Поручио је да ће Србија наставити да предузима мере по питању сигурности и безбедности грађана.

"Друго што смо преузели је ојачавање наших граница према Северној Македонији јер ове године имамо четири пута увећан прилив илегалних миграната, и 3,6 пута увећан прилив миграната из Бугарске. Само са територије Северне Македоније смо спречили 45.965 илегалних улаза. У Мађарској је та бројка 260.000", истакао је Вучић.

Председник је нагласио да Србија и Мађарска имају најбоље односе у историји и да верује да ће тако бити и у будућности.

Новак: Све више илегалних миграната

Мађарска председница обратила се медијима и оценила да је неопходно проширити сарадњу по питању илегалних миграција.

"Да бисмо чували мир, морамо да обезбедимо да контакти остану ван наших граница, да направимо разлику између миграната и илегалних миграната. Мигранти су све агресивнији, све је више кријумчара људи. Они који илегално прелазе границу и још су агресивни према онима који бране границу. У том циљу потребно је да проширимо сарадњу, хвала нашим пријатељима што су данас овде", рекла је Новак.

Она је истакла да се притисак илегалних миграната све више повећава. До данас је осујећено више од 271.000 случаја илегалног покушаја преласка граница.

Баријера буга 175 километара

Вучић и Новак су разговарали са представницима различитих граничних служби Мађарске, а одржана је презентација техничких уређаја и опреме.

Мађарска је још 2015. поставила баријере дуж границе са Србијом, у дужини од 175 километара, које су у међувремену додатно ојачане.

Представници Србије, Мађарске и Аустрије су у новембру, током сусрета у Београду, потписали Меморандум о сарадњи три земље како би се што ефикасније бориле против илегалних миграција.

Тада је договорено и три земље заједнички ангажују већи број полицајаца на граници према Северној Македонији, као и да укључе и значајну опрему, аутомобиле са термовизијским камерама, како би се одбрана од илегалних миграција пребацила на јужне границе.

image
VV inauguration
banner