Србија и Балкан

Паника у школи у Земуну: Родитељи забринути због нивоа зрачења, шта показују званична мерења

Тврдња да су у земунској школи забележено зрачење радио таласима које је више него двоструко веће од дозвољеног нивоа узнемирила је родитеље. У РАТЕЛУ-у кажу да су обавили и ванредно мерење у и да су утврдили да нема ни говора о прекорачењу јачине електричног поља
Паника у школи у Земуну: Родитељи забринути због нивоа зрачења, шта показују званична мерењаGetty © Julian Stratenschulte

Родитеље, наставнике и ђаке у земунској Основној школи "Светозар Милетић" претходних дана је узнемирила порука у којој се наводи да је 1. октобра у овој образовној установи измерено зрачење радио таласима које је више него двоструко веће од дозвољеног нивоа у односу на интернационалне смернице и наш закон, а и до 20 пута веће у односу на апел независних научних стручњака и организација. Наведено је и да сензор Регулаторног тела за електронске комуникације (РАТЕЛ), који је иначе постављен у школског згради "из неког разлога не бележи мерења од 20. септембра до 3. октобра", што је такође, утицало на стварање додатне панике међу родитељима и грађанима који живе у околини. 

Ово није први пут да су грађани забринути због зрачења које емитују предајници мобилне телефоније, који су често постављени на стамбеним зградама и установама, чак и на факултетима, али стручњаци тврде да саме антене не би требало да су штетне за особе које се налазе непосредно испод њих, па ни у њиховој близини. Додају да је у питању нејонизујуће зрачење које имају и кућни апарати – фен за косу, пегла или микроталасна пећница.

Из Регулаторног тела за електронске комуникације (РАТЕЛ) за РТ Балкан кажу да су због пријава грађана 11. октобра обавили и ванредно мерење јачине електричног поља на локацији ОШ "Светозар Милетић" у дворишту школе близу главног улаза у зграду и да су утврдили да нема ни говора о прекорачењу јачине електричног поља.

"Mерење извршено инструментом Narda SRM 3006. Средња вредност нивоа поља на локацији од интереса је 4,163 волта по метру, при чему максимална вредност није прешла 4,5 волта. Одабрано је време мерења у 11:55 сати пошто и стационарни сензор WaveControl, инсталиран на згради школе у том периоду мери дневне максималне вредности чији су резултати јавно доступни на сајту. Резултат добијен ванредним мерењем поклапа се са мерењима стационарног сензора инсталираног на згради школе и у оба случаја нема индикације о прекорачењу јачине електричног поља", кажу за РТ Балкан у РАТЕЛ-у.

Они напомињу да је гранична вредност за мобилну телефонију најстрожа за бенд 800 MHz на коме ради 4Г технологија и да износи 15,46 волта по метру, али да је на локацији измерена кумулативна вредност, односно утицај свих технологија.

"Пошто је вредност јачине електричног поља од максималних 4,5 волта по метру закључује се да је ова вредност вишеструко мања од референтних вредности прописаних Правилником о границама излагања нејонизујућим зрачењима", наводе у РАТЕЛ-у.

Стручњак за телекомуникације каже за РТ Балкан да се школа вероватно налази у зони повећане осетљивости, чим је постављен сензор РАТЕЛ-а, али указује да уређаји са овог мерног места указују да нема прекорачења дозвољених нивоа зрачења и да их није било ни у претходном периоду. 

"Ти нивои се мере 24 сата и види се да се ноћу смањује емисија пошто је мањи саобраћај, јер људи спавају, а дању се повећава, али да је све испод дозвољених граница. Када се мере електромагнетне емисије, морате имати овлашћену лабораторију, то не може свако да ради. Није довољно само да има уређај. Прекорачења која се наводе у поруци коју су родитељи добили су забрињавајућа и озбиљна, већа су више од два пута, од дозвољених, али мерење РАТЕЛ-а апсолутно не потврђује те резултате. Битно је и где је то мерено и како. На свакој локацији ако сте близу базне станице, можете добити огромна прекорачења и сто пута већа од дозвољених, али само ако летите изнад базне станице, не и ако се поред ње налазите, јер просто она не емитује толико зрачење", објашњава стручњак за телекомуникације.

Он напомиње да грађанима стуб са 20 антена делује страшно, али да свако од тих људи који се плаше због зрачења, безбрижно користи свој мобилни телефон читавог дана. Напомиње да су базне станице, које је налазе далеко у пољу мање опасне од мобилног телефона чије зрачење је јаче, нарочито када људи претерају са коришћењем и када се налазимо у блиској зони електромагнетне емисије.

Из Регулаторног тела за електронске комуникације за РТ Балкан кажу да је РАТЕЛ 2016. године покренуо друштвено одговорни пројекат "Систем за континуално праћење нивоа електромагнетског поља - ЕМФ РАТЕЛ у Србији поља на локацијама од интереса.  Урађена је Студија о изводљивости изградње мреже сензора за праћење нивоа електромагнетног зрачења. Локације су дефинисане као зоне повећане осетљивости: школе, болнице, предшколске установе, породилишта, домови, дечија игралишта и сл. Данас имамо 115 сензора за широкопојасно континуално мерење у 53 града у Србији, а резултати су јавно доступни.

Питање утицаја нејонизујућег зрачења на здравље људи регулисано је Законом о заштити животне средине односно Законом о заштити од нејонизујућих зрачења за чије спровођење је надлежно Министарство заштите животне средине Републике Србије.

image