Магазин

У Србији се највише користи Андроид, Епл ИОС има 11 одсто уређаја

Према званичној анализи о коришћењу заступљености мобилних уређаја и технологија у Србији, на нашем тржишту је присутно 40 произвођача мобилних телефона, а апсолутну победу међу корисницима у домену оперативних система однео је Андроид.
У Србији се највише користи Андроид, Епл ИОС има 11 одсто уређаја© Lisa Fotios

Утврђено је да у Србији 11 одсто најзаступљенијих произвођача заузима 88,5 одсто тржишта, према анализи Регулаторног тела за електронске комуникације и поштанске услуге (Рател). Такође, резултати испитивања показују да је у Србији 89 одсто телефона у класи "паметних" телефона.

У извештају се наводи да Андроид платформу користи 63 одсто корисника; 15 процената корисника има инсталиран фабрички оперативни систем; 11 одсто корисника користи ИОС оперативни систем; 11 одсто корисника нема инсталиран оперативни систем. 

Констатовано је да је на узорку присутно преко 40 произвођача мобилних телефона, а да је у броју већем од 1 одсто учешћа на тржишту Републике Србије, присутно 11 произвођача и то: Алкател, Епл, Нокиа, Хонор, Хуавеи, Моторола, Релм, Самсунг, Шаоми, ЗТЕ и ТЦЛ.

Преко милион и двеста корисника мобилне телефоније поседује уређаје који подржавају 5G технологију, а резултати истраживања такође су показали да је заступљеност уређаја који подржавају 4G износи 72 одсто.

Разматра се могућност гашења старијих технологија (2G и 3G), а извесније је да ће се прво гасити 3G, у складу са трендом који влада у Европи и Северној Америци.

"Узимајући у обзир принцип технолошке неутралности у оквиру регулаторног аспекта, који чини један од основних постулата европског регулаторног оквира (European Electronic Communications Code - EECC), оператори могу сами да одлучују о гашењу мрежа појединих (старијих) технологија. Регулатори, са своје стране, прате планове и сам процес, како би се осигурало да корисници после гашења старијих технологија имају адекватно радио покривање и обезбеђен оптималан транзициони период и квалитет сервиса.

Оператори треба да размотре могућност замене уређаја социјално рањивим категоријама корисника, као и подстицајне мере за замену уређаја који подржавају старије технологије уређајима нове генерације за остале кориснике. Што се Србије тиче, 69 одсто активних корисника користи 4G мрежу, 15 одсто активних корисника 3G мреже и 16 одсто 2G мреже", наводи Рател.

У оквиру анализе тржишта Рател је обрадио податке за приближно осам милиона корисника.

image