Србија и Балкан

Мале шансе за "Косово" у ЕУ: Приступ зависи од пет држава које га нису признале

Чини ми се мало вероватним у кратком року да ће Савет министара затражи службено мишљење Комисије, сматра некадашњи европски званичник
Мале шансе за "Косово" у ЕУ: Приступ зависи од пет држава које га нису призналеwww.globallookpress.com © Zheng Huansong

Бивши генерални директор за проширење у Европској комисији Мајкл Ли рекао је да ће на одговор Европске уније на захтев привремених приштинских институција за чланство у блоку утицати пет држава које нису признале тзв. Косово, преноси "Косово онлајн".

Он је рекао и да Влада Косова не очекује да ће ЕУ ускоро донети одлуку о прихватању кандидатуре Приштине за чланство у блоку.

"Сасвим добро разумем нестрпљење Косова, с обзиром на дуг период откако је ЕУ обећала коначно чланство свим земљама Западног Балкана. Тако да мислим да је ово позадина косовске пријаве, као и годину дана касније ако се поднесе Савету Европе", изјавио је он.

Ли је указао да "постоји пет земаља чланица ЕУ које не признају Косово као државу и то ће очигледно утицати на одговор Европске уније на тај захтев."

Он сматра да је једно дати статус земље кандидата, али је друга ствар предвидети прихватање те земље.

"Ја лично тешко могу да замислим да ће земље са тако отвореним сукобима ући у ЕУ. Тако да мислим да остаје услов за евентуално чланство да се ова питања реше", додао је Ли.

Према његовим речима, наредни кораци биће исти као и за било коју другу апликацију, што значи да се захтев прво подноси Савету министара различитих држава чланица према стандардној процедури.

"На Савету министара је да одлучи хоће ли од Европске комисије затражити службено мишљење о захтеву за чланство, укључујући и питање треба ли Косову доделити статус кандидата. Али да би Савет министара проследило овај захтев Комисији, морају једногласно да се сложе. А као што знамо, као што смо већ споменули, постоји пет држава чланица које не прихватају Косово као државу. Чини ми се мало вероватним у кратком року да ће Савет министара затражи службено мишљење Комисије", рекао је Ли.

image