Србија и Балкан

Европски парламент и Савет ЕУ постигли договор о визној либерализацији за "Косово"

Визе ће престати да буду обавезне најкасније од 1. јануара 2024. године
Европски парламент и Савет ЕУ постигли договор о визној либерализацији за "Косово"Getty © Siegfried Modola

Преговарачки тимови Европског парламента и Савета Европске уније постигли су данас договор о визној либерализацији за "Косово", преноси "Косово онлајн".

Према постигнутом споразуму, тзв. Косово ће бити изузето из визног режима када се успостави Европски систем путних информација и овлашћења (ЕТИАС).

"Након споразума, цео регион Западног Балкана би имао сличан визни оквир према шенгенском простору. Законодавци поздрављају напредак који је Косово постигло у мапи пута за либерализацију визног режима", наводи се у саопштењу које је издао Европски парламент, и додаје да се привремене приштинске институције позивају да ускладе своју визну политику са политиком ЕУ, као и да склопе споразуме о реадмисији са оним државама чланицама ЕУ са којима и даље немају такав споразум.

Известилац за визе у ЕП, Тејс Рутен је након споразума нагласио да је "Косово" последња земља на Западном Балкану која још нема слободни визни режим са ЕУ.

Споразум ће сада морати да подрже Комитет за грађанске слободе Европског парламента и да се изгласа на пленарној седници ове институције. На крају се гласа на Савету министер ЕУ.

Како се наводи, он би ступио на снагу 20 дана након објављивања у Службеном листу ЕУ. Затим би се о споразуму о укидању виза преговарало билатерално између Европске уније и тзв. Косова.

Очекује се да ће визе престати да буду неопходне најраније 1. новембра 2023. године, а не касније од 1. јануара 2024. године. 

image