Србија и Балкан

Дачић: Настојимо да земље ЕУ које нису признале "Косово" оспоре кандидатуру Приштине

Министар спољних послова рекао је да би у четвртак влада требало да усвоји захтев за повратак српске војске и полиције на КиМ, на основу Резолуције 1244
Дачић: Настојимо да земље ЕУ које нису признале "Косово" оспоре кандидатуру Приштине© Tanjug/ВЛАДИМИР ШПОРЧИЋ

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Србија ради на томе да чланице ЕУ које нису признале независност "Косова", са статусног аспекта оспоре најављену кандидатуру Приштине за чланство у ЕУ, која се очекује 15. децембра.

"Радимо на томе да позовемо све државе чланице Европске уније, које нису признале 'Косово' да оспоре питање са статусног аспекта - да не постоје услови да се о томе расправља", рекао је министар спољних послова на телевизији К1.

Дачић је додао да важну улогу у целом процесу има и Чешка као земља која председава ЕУ.

"Видећемо да ли ће захтев одбити, или ће бити послат на разматрање, али све зависи и од председавајућег ЕУ", истакао је и додао да се воде разговори и са Мађарском, која, иако је признала, не гласа за тзв. Косово.

"Трудимо се максимално да се чују наши ставови и да се супротставимо двоструким стандардима. Ако је (специјални изасланик САД Габријел) Ескобар на 'Косову', не мислим да је Аљбин Курти толико луд да ће у његовом присуству правити инциденте. Циљ је деескализација проблема."

На питање када ће бити представљене ноте земаља које су повукле признање, министар је рекао да ће разговарати са председником Вучићем о томе када је прави тренутак да се то учини.

"Сачекаћемо апликацију 'Косова' када је реч о Европској унији. Придржавали смо се Вашингтонског споразума, али кандидатуре за чланство у Савет Европе и ЕУ, показују да их 'Косово' не поштује", нагласио је Дачић и истакао да је "сигурно да 'Косово' у овом тренутку може да рачуна највше на гласове 83 од 193 чланице Уједињених нација."

Дачић је подсетио да Србију ове недеље очекује неколико важних посета - од доласка министара за Европу Велике Британије и Француске, до посете министра спољних послова Португала, а Србију ће посетити и Ексобар, специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак и представници Француске и Немачке за дијалог.

"Требало је да дође, али највероватније ће бити одложена посета саветника државног секретара Блинкена (Дерек Шоле)".

Србија неће бити виновник никаквих инцидената

Дачић је најавио и да би у четвртак влада требало да усвоји захтев према којем би Србија тражила повратак своје војске и полиције на КиМ на основу Резолуције 1244.

"Важно је да се сачува мир, да Србија неће бити виновник никаквих инцидената, нити ће давати повод за било каву интеревенцију", истакао је Дачић.

Он је нагласио да Србија позива на поштовање свих међународних споразума укључујући и Резолуцију 1244, Бриселски споразум, а пре свега на то да ситуација на КиМ не може да се решава једностраним потезима, као што то Курти ради, јер полиција не треба да буде на северу без сагласности Срба.

"Надамо се да неће доћи до ситуације да Србија мора да разматра друге потезе", рекао је Дачић и подсетио да Србија има три црвене линије.

Глави извор проблема је Курти

Нагласио је да Београд неће поново разговарати о ЗСО, да не размишља, нити жели да се призна независност тзв. Косова, ни да се дозволи чланство у УН као ни физички напади на Србе на КиМ.

"Надамо се да до тога неће доћи и да смо спремни на разговоре како би се мирно решили сви проблеми. Глави извор проблема је Курти и то би међународна заједница требало озбиљно да схвати", рекао је Дачић

Говорећи о ситуацији на КиМ, Дачић је оценио да Курти верује да велике тензије које постоје на Косову и Метохији представљају пречицу за постизање независности.

"Очигледно је да је његова концепција да распаљује читав низ малих пожара са жељом да се на крају или изнуди хитност у налажењу неког решења које би њему било прихватљиво, или да се на неки начин купује време, а да се не разматра суштина тог питања", објаснио је Дачић.

Према његовим речима, чак и представници Квинте који долазе 17. децембра неће моћи да се не осврну на актуелну ситуацију. Неће ту бити тема само неки папири или предлози неких докумената, него што морате да решите те пожаре које он пали, и да их гасите", рекао је Дачић за К1.

Министар је нагласио да Србију интересује шта каже министарка спољних послова Немачке Аналена Бекрбок, али да она мора да буде свесна и да је Ангела Меркел подржала ЗСО.

"Бербок треба да буде свесна да не може да се каже да поштује територијални интегритет Украјине, а не поштује територијални интегритет Србије. Она треба да буде свесна да то што прича има тешке последице", оценио је Дачић, додајући да је највећи узрок проблема на 'Косову' то што Курти не поштује Бриселски споразум, а да се велике силе "праве блесаве".

"Ако сада Бербок или неко други каже да не може да се врати војска и полиција Србије на Косово и да треба игнорисати Резолуцију 1244, шта ми онда треба да поштујемо? Вашингтонски споразум да игноришемо? Она мисли да ништа не треба да поштујемо ништа осим онога шта Курти каже", рекао је министар и истакао да премијер привремених приштинских институција мора да се уразуми.

Оценио је да се ни међународној заједници не свиђа ова ситуација и да би хтели да све прође у миру.

"Овде се траже пречице како да се ово питање реши. Ми не можемо да дозволимо да Албанци са 'Косова' под изговором лажне државе заузму север. Све док постоје УН мора да важи Резолуција 1244. Они би одавно укинули ту резолуцију да могу".

Дачић је истакао да се Запад позива само на један део Резолуције 1244, и то онај који њима одговара.

image