Србија и Балкан

Црна Гора: Уставни суд обуставио изручење До Квона

Из Министарства правде тврде да нису ни знали да су адвокати До Квона упутили уставну жалбу и од Уставног суда траже да их убудуће редовно обавештавају о овом случају да би, како наводе, наставили започете активности у конкретном предмету
Црна Гора: Уставни суд обуставио изручење До КвонаGetty © Filip Filipovic / Contributor

Црногорско Министарство правде позвало је данас Уставни суд да у најкраћем року поступи у случају јужнокорејског држављанина До Квона и да их без одлагања убудуће о томе обавештава.

Уставни суд Црне Горе једногласно је раније данас одлучио да прихвати уставну жалбу адвоката До Квона и одлучи да обустави поступак изручења јужнокорејског држављанина до коначне одлуке суда.

Из Министарства правде тврде да нису ни знали да су адвокати До Квона упутили уставну жалбу и од Уставног суда траже да их убудуће редовно обавештавају о овом случају да би, како наводе, наставили започете активности у конкретном предмету.

Из овог ресора, којим руководи министар Бојан Божовић, су навели да су тек данас обавештени од Уставног суда да су пуномоћници јужнокорејског краља криптовалута До Квона 25. септембра ове године поднели уставну жалбу против пресуде Врховног суда са захтевом да Уставни суд донесе решење о обустави извршења правоснажне пресуде, обустави спровођења административног поступка пред министром правде и обустави радње изручења до доношења одлуке по уставној жалби.

Поручили су да писани отправак овог решења још увек није достављен Министарству правде, те да ће о детаљима даљег поступања, јавност бити благовремено обавештена.

"Уставни суд нас је у даљој коресподенцији информисао да је на данашњој седници усвојен захтев пуномоћника Квон До Хјеонга и да се обуставља извршење пресуде Врховног суда Црне Горе, као и поступак одлучивања о дозволи изручења, до доношења коначне одлуке Уставног суда", наводе из Министарства правде.

"Имајући у виду сложеност предмета, као и велики интерес јавности за овај случај, сматрамо да је добра и правовремена комуникација између грана власти и институција од кључног значаја за доношење ваљаних и на Уставу и закону утемељених одлука", додају.

Уставни суд Црне Горе раније данас саопштио је на свом интернет порталу да је процес изручења јужнокорејског држављанина До Квона заустављен до доношења коначне одлуке тог суда.

Наводи се да је решење донето једногласно.

Министар правде Бојан Божовић рекао је јуче да ће до краја седмице обелоданити којој ће држави бити изручен "краљ криптовалута" До Квон - Јужној Кореји или САД.

image