Србија и Балкан

Врховни суд Црне Горе укинуо решење о изручењу До Квона Јужној Кореји

Суд је уважио захтев за заштиту законитости Врховног државног тужилаштва
Врховни суд Црне Горе укинуо решење о изручењу До Квона Јужној Кореји© Filip Filipovic

Врховни суд Црне Горе је укинуо решења о изручењу"краља криптовалута", До Квона, Јужној Кореји и предмет вратио подгоричком Вишем суду на поновно одлучивање.

На тај начин, како преносе подгоричке "Вијести", уважен је захтев за заштиту законитости Врховног државног тужилаштва чиме су укинута решења Вишег суда у Подгорици и Апелационог суда Црне Горе.

"У ситуацији када се ради о конкуренцији захтева две државе за изручење истог лица, а не о сукобу захтева за изручење истог лица, како то налазе нижестепени суд, обавеза суда је да у складу са својим овлашћењима утврди да ли су испуњени законски услови за изручење окривљеног у односу на сваку замолницу по наособ, након чега надлежни министар, а не суд, одлучује о дозволи и реду првенства изручења", саопштено је из Врховног суда.

У конкретном случају првостепени суд није могао донети решење у скраћеном поступку, а посебно није могао донети решење о изручењу, којим дозвољава, односно одбија изручење, о чему сходно одредби Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима одлучује министар правде, како се то основано захтевом за заштиту законитости указује.

Идентичан став је, наводи се, имао и Апелациони суд Црне Горе који је исказао у својим одлукама, наводи се у саопштењу.

До Квон је ухапшен у Црној Гори у марту прошле године, а терети се за преваре на крипто тржишту тешке преко 40 милијарди долара.

Након вишемесечног боравка у затвору, До Квон је недавно пуштен али је смештен у објекат Прихватилишта за странце.

Његово изручење траже САД и Јужна Кореја.

image
VV inauguration
banner